Czarna sol jest....czarna..... delikatna w smaku, ma lekki posmak popiolu, jest bardzo dekoracyjna. Kolor swoj zawdziecza dodatkowi wysokiej czystosci wegla aktywnego, ktory jest suplementem diety o dzialaniu antytoksycznym i regulujacym prace przewodu pokarmowego.
Produkowana jest na wulkanicznej wyspie Molokai, gdzie za pomoca energii slonecznej odparowuje sie przefiltrowana wode z Pacyfiku.
Zaleca sie ja stosowac do dan z warzyw, ryb, drobiu, tofu na koniec do posypania, ze wzgledu na swoja lekka wilgotnosc nie powinno jej sie uzywac w mlynku do soli.
Zastosowalam ja w salatce.
Skladniki na 4 osoby:
- peczek rukoli (150-200g)
- peczek zielonych szparagow (500g)
- 100 g bekonu
- 4 jajka
- swieze maliny (ok.150 g)
- ok. 1 lyzeczki czarnej soli hawajskiej (naturalnie mozna uzyc np.Fleur de Sel)
- 1/2 lyzeczki ziarenek rozowego pieprzu
- 3 lyzki oliwy
- 1/2-1 lyzka miodu
- 1-2 lyzek octu malinowego
- szczypta soli,szczypta pieprzu
Rukole umyc, osuszyc. Szparagi umyc, odlamac twarde koncowki, zblanszowac 3-5 minut w osolonej wodzie. osaczyc. Obsmazyc na patelni grilowej. Bekon usmazyc na chrupiaco na drugiej patelni.
Ugotowac jajka w koszulkach i w tym celu zagotowac w garnku wode z dodatkiem 2 lyzek octu, zamieszac i delikatnie wlewac po jednym jajku gotujac je przez 2 minuty, wyjac ostroznie lyzka cedzakowa.
Na dressing wymieszac oliwe z octem malinowym, miodem,1-2 lyzkami zimnej wody, przyprawic lekko sola i pieprzem (naprawde lekko, bo pamietajmy, ze mamy dodatkowo rozowy pieprz i czarna sol ).
Na talerzach rozlozyc rukole, szparagi, usmazony bekon, maliny i po 1 jajku (mozna oczywiscie jajek wiecej ugotowac), polac salatke dressingiem, posypac calosc ziarnami rozowego pieprzu i czarna sola.
Smacznego :)
17 komentarzy:
Gosiu,
przede wszystkim podziwiam Twój pyszny talerz!
Wspaniała kompozycja smaków i kolorów.
Lubię różne rozdaje soli.Nadają potrawom szczególnego wyrazu.
Jeżeli chodzi o czarną to używam cypryjską.
Pysznie się sprawdza.
Miłej niedzieli!
Ciekawe połączenie :)
Gosiu, cudowna ta sałatka! Pełnia zieleni i pyszności. Ślicznie pokazałaś ją na zdjęciach, aż ślinka cieknie.
A czarna sól to bardzo egzotyczny dodatek, nie słyszałam nigdy o takiej soli.
Uściski Kochana :*
ależ ciekawe, a jak wygląda
piękna sałatka! wspaniałe kolory, cudowne połączenia smakowe! ideał!
ciekawa sałatka :) a sól faktycznie - nietypowa :) pozdrowienia!
Wspaniale skomponowana sałatka, taka sól podkreśla smak :) Pozdrawiam
Różowa sól??? Nie widziałam jeszcze :)
Sałatka prezentuje się pysznie, pewnie kiedyś popełnię podobną.
czarna sól... widzisz Gosiu jak dobrze jest czytać Twojego bloga :) można się dowiedzieć o bardzo ciekawych rzeczach :)))
Do tej pory nie słyszałam o czarnej soli, ale skoro taka zdrowa, to poszukam, warto.
Ciekawa rzecz, ta czarna sol! Chyba bede musiala sie rozejrzec, bo lubie wyprobowywac nowe smaki.
I ja zaczynam się rozglądać. Różową na pewno mamy w sklepach, ale czy czarną? Śliczna jest!
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to:piękne zdjęcia! A sałatka wygląda apetycznie i musi być pyszna. O takim rodzaju soli jeszcze nie słyszałam, póki co, stosowałam tylko tą normalną. Pozdrawiam i zapraszam na swojego bloga :) czarywkuchni.blogspot.com
Ciekawa ta sól ! Pyszną sałatkę z nią zrobiłaś :)
dziekuje wszystkim za mile komentarze :)
-Amber- no wlasnie,ja dopiero "raczkuje" w solach,ale podoba mi sie....
-Monis- sa i rozowe :) jest tez rozowa himalajska,hawajska,peruwianska,australijska....sporo tego,jak sie czlowiek zaglebi....
-Beciu- dziekuje za odwiedziny i zaproszenie, na pewno nie omieszkam zagladac do Ciebie :)
Maliny ze szparagami, to bardzo ciekawy pomysł :)
Przesmaczne fotki!
Pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz