Wiele fajnych przepisow mnie urzeklo, ale rozany mazurek Truskawkowej Ani po prostu oczarowal mnie, a ze lubie posmak rozanych konfitur w paczkach, to pomyslalam, ze w mazurku tez na pewno bedzie cudownie smakowalo.... Na razie wykonalam jeden dla swojej Mamy, ktora byla u mnie w gosciach i zapakowalam go na droge do Polski (dlatego na zdjeciach jest w formie), drugi bedzie robiony w tygodniu przedswiatecznym.
Robilam go z moimi malutkimi zmianami ( robilam nieco wiecej ciasta, bo uzylam innej formy i tak samo zwiekszylam proporcjonalnie skladniki masy), ale podaje proporcje, jakie widnieja w Kukbuku, zeby nie wprowadzac zamieszania.
Skladniki na 2 foremki 22 x 8 cm:
- 200 g maki pszennej
- 140 g zimnego masla
- 70 g cukru pudru
- 1 surowe zoltko
- 1 gotowane zoltko (opcjonalnie- ja nie dawalam)
Ponadto:
- 2 lyzki rozanej konfitury
- 150 g bialej czekolady
- 4 1/2 lyzki smietany 36%
- 2 lyzki wody rozanej
- 3 lyzeczki czystego koncentratu buraczanego (bez dodatkowych przypraw) - nie mialam go, wiec uzylam spozywczy barwnik, ktory niestety zamiast rozowego koloru dal masie lekko lawendowe zabarwienie
- 1/2 szkl. platkow migdalowych - ja dekorowalam mazurek mieszanka suszonych prowansalskich kwiatow)
Skladniki ciasta szybko zagniesc, uformowac kule, ktora zawijamy w folie spozywcza i chlodzimy w lodowce 30 minut. Nastepnie nalezy ciasto rozwalkowac i wylozyc w natluszczonej formie formujac dookola wyzszy brzeg, ponakluwac i ponownie chlodzimy w lodowce przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie wkladamy ciasto do nagrzanego do 190° piekarnika, podpiekamy 10 minut, nastepnie nalezy zmniejszyc temperature do 170° i piec kolejne 10-15 minut- do zezlocenia sie ciasta. Wyjac, ostudzic.
Czekolade stopic w kapieli wodnej, dodac smietanke, wymieszac, gdy lekko ostygnie dodac wode rozana i sok z burakow lub barwnik, odstawic.
Ciasto posmarowac konfitura rozana, na to wylac czekoladowo-rozana mase. Ozdobic od razu mieszanka kwiatowa lub jak zastygnie (po kilku godzinach) posypac uprazonymi na patelni platkami migdalowymi.
10 komentarzy:
Ten różowy kolor pasuje do Truskawki, prawda? jest taki romantyczny jak ona :)
również zwrócił moją uwagę, jeszcze przed tym jak doczytałam, że to dzieło Truskawkowej Damy.
Za każdym razem powala mnie na kolana jego kolor. Romantyczny róż :) bajka! Twój mazurek jest niesamowicie delikatny!
Znalazłam na jednym z blogów inną wersję tego mazurka, opcja różana została zastąpiona malinową. Było intensywniej! :)
Jest fantastyczny!
Piękny różowy mazurek :)
Bardzo mi się podoba i pewnie pyszny jest, co?:)
Pozdrawiam ciepło:)
Jest boski!
Lawendowa powłoka i różane serce! Ach, och, ach! :)
Śliczny, taki rozkosznie słodki!
Gosiu! jest przepiękny! U mnie co roku kilka różnych mazurków i ten będzie na pewno.
Pozdrowienia:)
Wyglada bosko Gosiu :) A ten kolor jest po prostu powalajacy... :)
Usciski.
Wyglada oblednie! Ciekawe, czy uda mi sie gdzies kupic rozana konfiture...
Kolor ma prześliczny :) Bardzo oryginalny, podoba mi się ogromnie :)
dziekuje pieknie :)
peggykombinera a wiesz, ze jak go w Kukbuku ujrzalam, to tez mialam piersze skojarzenie,ze do Ani by pasowal,potem przeczytalam,ze to Ani dzielo ;) malinowa wersja??? mmmmmm...bedzie w przyszlym roku-zapisuje sobie :)
Prześlij komentarz