niedziela, 24 marca 2013

Kwiatowy mazurek

Pierwszego numeru Kukbuka nie kupilam, bo nie mialam mozliwosci, jak wyszedl drugi-akurat wybieralismy sie do Polski na dlugi weekend w Spa i pierwsze, co w kiosku zakupilam, byl wlasnie Kukbuk.....
Wiele fajnych przepisow mnie urzeklo, ale  rozany mazurek Truskawkowej Ani  po prostu oczarowal mnie, a ze lubie posmak rozanych konfitur w paczkach, to pomyslalam, ze w mazurku tez na pewno bedzie cudownie smakowalo.... Na razie wykonalam jeden dla swojej Mamy, ktora byla u mnie w gosciach i zapakowalam go na droge do Polski (dlatego na zdjeciach jest w formie), drugi bedzie robiony w tygodniu przedswiatecznym.
Robilam go z moimi malutkimi zmianami ( robilam nieco wiecej ciasta, bo uzylam innej formy i tak samo zwiekszylam proporcjonalnie skladniki masy), ale podaje proporcje, jakie widnieja w Kukbuku, zeby nie wprowadzac zamieszania.


Skladniki na 2 foremki  22 x 8 cm:

  • 200 g maki pszennej
  • 140 g zimnego masla
  • 70 g cukru pudru
  • 1 surowe zoltko
  • 1 gotowane zoltko (opcjonalnie- ja nie dawalam)
Ponadto:
  • 2 lyzki rozanej konfitury
  • 150 g bialej czekolady
  • 4 1/2  lyzki smietany 36%
  • 2 lyzki wody rozanej
  • 3 lyzeczki czystego koncentratu buraczanego (bez dodatkowych przypraw) - nie mialam go, wiec uzylam spozywczy barwnik, ktory niestety zamiast rozowego koloru dal masie lekko lawendowe zabarwienie
  • 1/2  szkl. platkow migdalowych - ja dekorowalam mazurek mieszanka suszonych prowansalskich kwiatow)

Skladniki ciasta szybko zagniesc, uformowac kule, ktora zawijamy w folie spozywcza i chlodzimy w lodowce 30 minut. Nastepnie nalezy ciasto rozwalkowac i wylozyc w natluszczonej formie formujac dookola wyzszy brzeg, ponakluwac i ponownie chlodzimy w lodowce przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie wkladamy ciasto do nagrzanego do 190° piekarnika, podpiekamy 10 minut, nastepnie nalezy zmniejszyc temperature do 170° i piec kolejne 10-15 minut- do zezlocenia sie ciasta. Wyjac, ostudzic.
Czekolade stopic w kapieli wodnej, dodac smietanke, wymieszac, gdy lekko ostygnie dodac wode rozana i sok z burakow lub barwnik, odstawic.
Ciasto posmarowac konfitura rozana, na to wylac czekoladowo-rozana mase. Ozdobic od razu mieszanka kwiatowa lub jak zastygnie (po kilku godzinach) posypac uprazonymi na patelni platkami migdalowymi.


10 komentarzy:

peggykombinera pisze...

Ten różowy kolor pasuje do Truskawki, prawda? jest taki romantyczny jak ona :)
również zwrócił moją uwagę, jeszcze przed tym jak doczytałam, że to dzieło Truskawkowej Damy.
Za każdym razem powala mnie na kolana jego kolor. Romantyczny róż :) bajka! Twój mazurek jest niesamowicie delikatny!
Znalazłam na jednym z blogów inną wersję tego mazurka, opcja różana została zastąpiona malinową. Było intensywniej! :)

Kamila pisze...

Jest fantastyczny!

Majana pisze...

Piękny różowy mazurek :)
Bardzo mi się podoba i pewnie pyszny jest, co?:)
Pozdrawiam ciepło:)

Pinkcake pisze...

Jest boski!
Lawendowa powłoka i różane serce! Ach, och, ach! :)

Beata pisze...

Śliczny, taki rozkosznie słodki!

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Gosiu! jest przepiękny! U mnie co roku kilka różnych mazurków i ten będzie na pewno.
Pozdrowienia:)

majka pisze...

Wyglada bosko Gosiu :) A ten kolor jest po prostu powalajacy... :)

Usciski.

Maggie pisze...

Wyglada oblednie! Ciekawe, czy uda mi sie gdzies kupic rozana konfiture...

gin pisze...

Kolor ma prześliczny :) Bardzo oryginalny, podoba mi się ogromnie :)

Gosia pisze...

dziekuje pieknie :)

peggykombinera a wiesz, ze jak go w Kukbuku ujrzalam, to tez mialam piersze skojarzenie,ze do Ani by pasowal,potem przeczytalam,ze to Ani dzielo ;) malinowa wersja??? mmmmmm...bedzie w przyszlym roku-zapisuje sobie :)