Jest to drugi przepis na paczki, ktory wyprobowuje.
Tym razem mam go wraz ze sloiczkiem rozy do nich od Moniki :) dziekuje przeslicznie Monis i za jedno i za drugie- roza jest idealna po prostu i ciesze sie, ze tylko ja ja w moim domu do paczkow lubie :) :)
W zeszlym roku smazylam je wg przepisu ze starego wydania Kuchni Polskiej (klik)
Monika podala mi proporcje na najlepsze jej zdaniem ciasto paczkowe i rzeczywiscie, nie dosc, ze proste w wykonaniu, to rzeczywiscie rewelacyjne w smaku, delikatne, lekkie, puszyste....po prostu super!!!
Skladniki na ok. 22 sztuki:
- 500 g maki (np. luksusowej)
- 30 g swiezych drozdzy
- 6 zoltek
- 100 g miekkiego masla
- 80 g cukru pudru
- 1 szkl. mleka
- skorka otarta z 1 bio-cytryny
- odrobina rumu (ja wlalam lyzke octu)
- tluszcz do smazenia
- konfitura z rozy czy jakakolwiek inna
- cukier puder do posypania lub/i lukier
Zrobic zaczyn z drozdzy (rozkruszyc je do miseczki, posypac lyzeczka cukru, wymieszac z 2 lyzkami letniego mleka, opruszyc maka), odstawic do wyrosniecia.
Zoltka ubic z cukrem na kremowa mase, nastepnie dodac przesiana make, miekkie maslo, zaczyn z drozdzy, sorke z cytryny, letnie mleko i rum (ew. ocet). Dobrze wyrobic, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia, musi podwoic swoja objetosc.
Z wyrosnietego ciasta formowac kulki po ok. 50 g (dobrze jest uzyc do tego celu wagi, zeby wszystkie paczki byly jednakowej wielkosci).Odlozyc uformowane paczki na opruszona maka sciereczke do ponownego wyrosniecia- powinny ponownie podwoic swoja objetosc.
Smazyc po ok. 2 minuty z kazdej strony w tluszczu o temp. 180-190°.
Jesli konfitura jest bardzo gesta, to mozna od razu formowac paczki z konfitura w srodku, jesli mamy malo stezony dzem lub galaretke, to po usmazeniu szprycujemy go do srodka za pomoca rekawa cukierniczego z odpowiednia koncowka.
Smacznego!!!
4 komentarze:
wyglądają super profesjonalnie Gosiu!
Twoje wygladaja o wiele lepiej niz te u nas w piekarni w kazdy wtorek:) Paczki lubie nie tylko w tlusty czwartek;) Ale jeszcze nigdy ich sama nie smazylam...
Usciski:**
Ależ one piękne Gosiu!
Pozdrówki :)
Bosko smacznie wyglądają!
Prześlij komentarz