Dzis w salatce, bardzo letniej salatce, bo z dodatkiem owocow granatu i miety, polecam ja schlodzona.
Skladniki:
- 1 nieduzy kalafior (umyc, osuszyc i podzielic na rozyczki)
- 6 lyzek oliwy z oliwek
- sol
- owoc granatu
- 2-3 lyzki orzechow laskowych
- 2 lyzki syropu z agawy (mozna zastapic miodem)
- 3 lyzki soku z cytryny
- 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonego pimentu lub chili
- 1/2 peczka miety
- swiezo mielony pieprz
Kalafior wlozyc do zaroodpornego naczynia, wymieszac z 3 lyzkami oliwy i posypac sola, piec w uprzednio nagrzanym piekarniku ok.25-30 minut. Obok na papierze lub naczyniu wstawic do podpieczenia orzechy, ale nie dluzej niz 10 minut trzymac je w piekarniku.
Wyjac wszystko i zostawic do wystudzenia. Orzechy grubo posiekac nozem.
Powyluskiwac z granatu pestki.
Wymieszac pozostala oliwe z syropem z agawy (wzglednie miodem), sokiem z cytryny, pimentem (lub chili), pieprzem, cynamonem, doprawic dressing ewentualnie sola jeszcze.
Miete posiekac.
Kalafior wymieszac z orzechami, pestkami granatu, posiekana mieta i dressingiem.
Podawac najlepiej dobrze schlodzona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz