niedziela, 6 lipca 2014

Letnie ciasto z porzeczkami i beza

Znow byla na blogu dluzsza i niezamierzona przerwa. Do tego w miedzyczasie, a scislej w maju minely 6 urodziny mojego bloga-niesamowite, jak czas leci... Mimo przerw mam zamiar nadal pisac na blogu dzielac sie z Wami swoimi propozycjami.

Dzis prezentuje Wam ciasto z czerwonymi porzeczkami, takie jakie uwielbiam...z beza na wierzchu. Kwaskowosc owocow i delikatna slodycz bezy, a to wszystko na kruchym ciescie z dodatkiem mielonych migdalow.



Mimo sporych upalow pojechalismy dzis na plantacje owocowa w poblizu Berlina- raj na ziemi :) 

Narwalismy przeslodkich czeresni i czerwonych porzeczek- to zabralismy ze soba, a na miejscu raczylismy sie do syta prawie przejrzalym agrestem, malinami, ostatnimi powoli truskawkami, ktore byly tak slodkie, ze az mdlilo, w sumie zamierzalam czarnych porzeczek na konfiture sobie przywiezc, ale jeszcze potrzebuja ze 2-3 dni slonca, tak samo borowka amerykanska. 
Jesiena na pewno tam po jablka i sliwki pojedziemy-uwielbiam takie plantacje, sa naprawde super.




Skladniki na prostokatna forme 30x24 cm lub okragla 26-28 cm :
  • 150 g maki pszennej
  • 100 g mielonych migdalow
  • 200 g zimnego masla
  • szczypta soli
  • 1/3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru
  • 4 zoltka
  • ok. 600 g oczyszczonych i oplukanych czerwonych porzeczek
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej
Masa bezowa:
  • 4 bialka
  • 250 g drobnego cukru
Make przesiac, wymieszac z sola, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodac pokrojone na kawalki zimne maslo, zagniesc wszystko, dodac zoltka i szybko wyrobic ciasto. Zawinac w folie i wlozyc na pol godziny do lodowki.
Przygotowac forme, wysmarowac ja maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwalkowac, wylozyc nim forme, ponakluwac widelcem i podpiec ok. 20 minut na zloto w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku, wyjac i  zmniejszyc temperature do 170°.

Porzeczki wymieszac z maka ziemniaczana i wysypac je na podpieczone ciasto. Przygotowac mase bezowa.

Bialka ubic na sztywna piane, nastepnie malymi partiami dosypywac cukier caly czas miksujac na niskich obrotach.

Wylozyc na ciasto, wygladzic i piec dalsze 25-30 minut. Na jakies 10 minut przed koncem pieczenia nalezy zajrzec i zwrocic uwage, czy nie za mocno sie beza przypieka, jesli tak, to nalezy zmniejszyc temperature do 160°.
Wyjac i ostudzic.




4 komentarze:

Monika pisze...

Po co ja tu weszłam, tak mi się chce coś słodkiego a w domu jak na złość nic nie ma...Ciasto piękne Gosiu!!

Bee Magazyn pisze...

Sześć lat! Gratulacje Gosiu i wszystkiego najlepszego na kolejne lata blogowania :-) Ciasto bardzo smakowite, ale najbardziej zazdroszczę mmozliwośći odwiedzania takich owocowych plantacji.

majka pisze...

Obledne to ciacho Gosiu! I to z moimi ukochanymi porzeczkami :) Musze sie rozejrzec za taka plantacja w naszej okolicy. Fajna sprawa tak nazrywac sobie owocow i jeszcze sie najesc do syta (na razie jezdzimy tylko na truskawki :))

Zycze Ci kolejnych pysznych lat blogowania. I jak najmniej takich przerw :)

Usciski.

Antenka pisze...

sto lat sto lat:)!
A ciacho obłędnie wygląda:)