środa, 28 października 2015

Pumpkin Pancakes

Jako, ze Festiwal Dyniowy w toku, to i ja spiesze, aby dolaczyc sie z jednym lub nawet dwoma wpisami.



Co roku kupuje kilka dyniowych nowosci lub sprawdzonych pewniakow na Dyniowym Swiecie w Berlinie. Od kilku lat tam jezdze, jest to weekend przewaznie sloneczny, pelen roznego gatunku dyn i innych ciekawostek, choc z roku na rok komercyjne budki zajmuja miejsca hodowcom dyn.
W tym roku moja "zdobycza" byla odmiana "Blue Banana", zobaczymy, jaka bedzie smakowo.
Procz tego nowego otkrytego gatunku przywiezlismy stamtad polowe dyni muskat i spagetti.


Na pierwszy rzut poszedl muskan na sniadaniowe dyniowe pankejki :)

Skladniki na 8 porcji:

  • 300 g dyni (np. muskat)
  • 4 lyzki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 400 ml mleka
  • 400 g maki pszennej
  • 2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • olej do smazenia
  • borowki amerykanskie jako dodatek
  • syrop klonowy lub miod cukier puder
Dynie obrac i zetrzec na tarce, nastepnie z cukrem pudrem zmiksowac, dodac sol, jajka, dolac mleko - zmiksowac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszac tak, aby powstalo jednolite ciasto.
Rozgrzac na patelni olej, lyzka nakladac ciasto, smazyn z obu stron na zloty kolor. 
Podawac z borowka lub innymi owocami, polane syropem klonowym lub miodem albo tez posypane cukrem pudrem.


Smacznego!

1 komentarz:

Majana pisze...

Ślinka cieknie jak patrzę na te placuszki Gosiu!
Mniam, mniam :)
Pozdrawiam Cię :)