piątek, 2 stycznia 2009

Tartaletki z lososiem,porem i koperkiem



Jest to zarazem moja dziesiata propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna"
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Przepis wyczytalam na blogu Karolci - fantastyczny przepis-choc i tu nie bylabym soba,zeby czegos nie zmienic :)),nie dodalam kaparow,ktorych moja rodzinka nie jada w sumie,ale w zamian dodalam dobra garsc podsmazonych pieczarek.............
Skladniki na 6 tartaletek:

  • 125 g maki
  • 1 szczypta soli
  • 75 g zimnego masla (wiorki)
  • 2-3 lyzki bardzo zimnej wody
zagniesc szybko ciasto,odstawic do lodowki na 30 minut.

Farsz :
  • 120ml creme fraiche
  • 1 lyzeczka startego chrzanu
  • 1/2 lyzeczki soku z cytryny
  • sol,pieprz,3-4 zoltka
  • 1/2 pora (drobno pokrojonego)
  • 1-2 lyzki oliwy
  • 1 pomidor
  • 100g wedzonego lososia (pokrojonego na kawalki)
  • 150g drobno pokrojonych pieczarek
  • garsc posiekanego koperku
Foremki natluscic,wylozyc rozwalkowanym ciastem,ktore trzeba wylozyc papierem i wysypac fasolka lub grochem -podpiec ok 10 minut w ok 200°.Wyjac i usunac papier z grochem/fasolka.

W miedzyczasie na rozgrzanej patelni podsmazyc por do miekkosci,dodac pokrojony i obrany ze skorki pomidor,pokrojony wedzony losos,wczesniej podsmazone pieczarki,koperek -odstawic na bok.
Wymieszac w misce creme fraiche,chrzan,sok z cytryny,sol,pieprz,dodac 3-4 zoltka ,wymieszac,nastepnie dodac mieszanke z lososia,pora,pomodora i pieczarek.
Mase nakladac do podpieczonych tartaletek,piec ok.15 minut

Smacznego :)

2 komentarze:

majana pisze...

Wyglądają wybornie! :) Pozdrawiam ciepło.

Gosi@ pisze...

Dziekuje-byly przepyszne :))