piątek, 16 stycznia 2009

Aksamitna zupa grzybowa z szynka


Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009

Pela z blogu Zapiski kuchenne
urzadzila nastepna zabawe kulinarna pod tytulem Zimowy Festiwal Zupy - troche pozno odkrylam te zabawe,ale nie mniej ,mysle,ze lacznie przynajmniej ze 2 propozycje bede mogla przeslac. :)) i wczoraj ugotowalam rodzince nastepna zupke grzybowa,a jako ,ze lubimy wszystkie postacie grzybow,w tym roznorakie odmiany zupy,to wyprobowalam czesciowo przepis,ktory gdzies w gazecie zobaczylam,zmodyfikowalam go i tak powstala moja aksamitna (dzieki smietanie i serkom) zupa grzybowa :))

Skladniki :
  • garsc prawdziwkow suszonych
  • 150-200g pieczarek
  • 4-5 plasterkow szynki
  • 1/2 sporej cebuli
  • 2 lyzki masla
  • lyzka maki
  • 3-4 szklanki wody
  • bulion warzywny lub drobiowy (kostka)
  • ze 2 garsci mrozonego groszku
  • 2-3 topione serki
  • 1/2 kubeczka gestej smietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sol,pieprz
W garnku roztopic maslo,dodac make (zrobic zasmazke) ,podlac woda,dodac kostke rosolowa,pokrojona cebule,suszone prawdziwki (jesli jest czas-mozna je przedtem namoczyc-ja nie mialam go,wiec gotowalam od razu,ale akurat prawdziwki mozna i nie potrzebuja szczegolnie dlugo),gotowac ok. godziny,w miare uzupelniajac wode,nastepnie dodac serki,zeby sie rozpuscily i smietane,przyprawic do smaku,odstawic i zmiksowac.
W miedzyczasie nastawic niewielka ilosc wody i po zagotowaniu zblanszowac ok.4-5 minut zamrozony groszek,odcedzic.
Pieczarki pokroic w paski,szynke w paseczki lub kosteczke i obsmazyc to na lyzce masla.
Zupe nalewac do talerzy,dodac lyzke pieczarek z szynka,posypac groszkiem i natka pietruszki.
Smacznego :)

2 komentarze:

majana pisze...

Jak pięknie wygląda Twoja zupka! :) Pozdrawiam :)

Gosi@ pisze...

dziekuje-rowniez pysznie smakowala :)