Obiecalam jeszcze inne pysznosci z prawdziwkow,co niniejszym czynie i musze Wam napisac,ze zarowno carpaccio,jak i risotto z prawdziwkow goscily na moim stole po raz pierwszy,ale na pewno nie ostatni,a zwlaszcza Carpaccio przypadlo nam do smaku.
Carpaccio robilam na probe na dwa sposoby i osobiscie sklaniam sie zdecydowanie ku smakowi z dodatkiem bazylii-naprawde wyborne.
Carpaccio z prawdziwkow z bazylia- na 4 osoby:
- 500 g oczyszczonych prawdziwkow
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzki oleju (ja wzielam z pestek winogron)
- 2 lyzki oleju z orzechow wloskich
- 2 lyzki wody
- 40 g parmezanu
- peczek bazylii
- sol,pieprz
Carpaccio z prawdziwkow z pietruszka zielona - na 4 osoby:
- 400 g oczyszczonych prawdziwkow
- 6 lyzek oliwy z oliwek
- 1/2 lyzeczki soku z cytryny
- 1 lyzka bialego octu balsamicznego
- 1/2 lyzeczki slodkiej musztardy (ja wzielam kilka kropel syropu klonowego)
- sol,pieprz
- peczek pietruszki
Risotto z prawdziwkami - na 4 osoby:
- 250g prawdziwkow
- 200 g ryzu do risotto (arborio)
- 3 cebulki dymki
- 800 ml warzywnego bulionu (musi byc goracy)
- 4 lyzki bialego wina (opcjonalnie)
- 20 g masla
- sol,pieprz
- 2 lyzki oliwy
- 30 g startego parmezanu
- 1-2 lyzki posiekanej natki pietruszki
Na koncu ryz powinien byc miekki z zewnatrz,ale jeszcze twardawe miec w srodku ziarenka i nie mozna dopuscic,zeby caly plyn odparowal-risotto musi byc kremowe i troche plynne.
Smacznego :)
Zrodla- strony: Essen und Trinken i Chefkoch.de
18 komentarzy:
Gosia , masz jeszcze te pyszności , bo chętnie bym się na nie wprosiła
takiego carpaccio to jeszcze nie widziałam, fajna sprawa (:
Carpaccio z prawdziwków...Prawdziwa rozpusta! Pyszne!
Grzybowa rozpusta u Ciebie, Gosiu :)
A ja zrobiłam uszka z grzybami, jak na Wigilię... Wstawię niebawem .
Obie propozycje uwielbiam. Niestety obawiam sie, ze w ten weekend juz moze byc po grzybach! Przymrozki ida.
prezentuje się przepysznie! Chętnie bym spróbowała, bo risotto lubię w każdym wydaniu :)
same smakołyki :)
O,jak ladnie ,elegancko wygląda :))
Pozdrowienia:)))
carpaccio prawdziwkowe... prawdziwa wspaniałśc xd
Pyszna rozpuste zaserwowalas Gosiu :)
Gosiu, Twoje pyszne dania (w szczegolnosci risotto) przyczynily sie do tego, ze moje slinianki zaczely pracowac na zwiekszonych obrotach :) Risotta nigdy nie mam dosc i jak tylko przywioze sobie grzyby od rodzicow to na pewno przygotuje :)
P.S. Zakwas od wczoraj juz schnie. Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)
O proszę, ja też carpacciowałam :) z rukolą.
Margot na risotto zawsze,bo prawdziwki mam w zamrazarce-jakby co :)
Viri no,fakt-nieczesto sie je oglada,ale zapewniam,ze pyszne jest :)
Amber niooo-rozpusta :D zapraszam przy okazji :)
Grazynko no,to czekam na Twoje uszka :)
Magdalena no,szkoda,ze sezon grzybowy tak krotki jest....
Sisters4cooking dziekuje,a risotto polecam jak najbardziej :)
Paulo, Majanko,Karmel-itko,Arku dziekuje slicznie :)
Maju dziekuje :) i czekam cierpliwie-probowac zawsze trzeba :) dziekuje za pamiec :)
Pinos te z rukola tez mam w planach nastepnym razem,widzialam je wlasnie :)
Na takie risotto chętnie bym się skusiła - pysznie wygląda !
Carpaccio również :)
Piekne prawdziwki! A jeszcze pyszniejsze danka :)
I u mnie dziś rosotto, tyle że z podgrzybków!
Świeże grzyby to obłęd!
serdeczności Gosiu
M.
Gosiu, obie propozycje tak bardzo zawróciły mi w głowie...Żałuję, że to juz koniec sezonu grzybowego. Zapisuję an przyszły rok:) To carpaccio to musi być coś niesamowitego...
bardzo ciekawa potrawa, dotychczas jadłam carpaccio z polędwicy albo z owoców
Gosiu, jak patrze na prawdziwkowe carpaccio ta zaczynam zalowac, ze grzyby toleruje tylkow bigosie :)) Ale pomoglabym Ci pozbierac! Sciskam :)
Prześlij komentarz