czwartek, 7 października 2010

Zucchini Bread,czyli ciasto z cukinia



Po tych grzybowych szalenstwach czas chyba na slodki przerywnik :)
Nie tak dawno skusilam sie na upieczenie w koncu cukiniowego ciasta,ktore juz w zeszlym roku sobie zapisalam do wyprobowania po tym,jak pieklam ciasto marchewkowe czy ciasto z buraczkami ,ktore oczywiscie okazaly sie swietne w smaku.Jeszcze mam zamiar kiedys wyprobowac ciasto z dodatkiem kabaczkow,bo mi wpadlo w oko przy przegladaniu aktualnego wydania "Kuchni",poza tym na pewno upieke zaproponowane przez Pinkcake czekoladowe ciasto buraczane,ktore przedstawila jako swoja propozycje w tym wydaniu Weekendowej Cukierni......

Tak,ze warzywnie na slodko mamy.........

Szukajac tak fajnego przepisu na te ciasto z cukinia trafilam na przepis Dorotus i wlasnie ten najbardziej mi sie spodobal do wyprobowania.

Dwoma drobnymi zmianami ,ktore wprowadzilam bylo upieczenie go z polowy porcji podanej przez Dorote i dodanie 1,5 lyzki gorzkiego kakao do ciasta.Jednak tutaj podaje orginalne proporcje.



Skladniki na 2 chlebki:
  • 3 szkl. startej ze skorka cukini (ok.500g)
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g roztopionego masla
  • 3 lyzeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich (dalam wloskie i troche siekanych migdalow)
  • 1 szklanka suszonej zurawiny lub rodzynek (u mnie bylo po 1/2 szkl. jednych i drugich)
  • ew.4 lyzki mleka
  • 1 i 1/2 lyzki kakao (opcjonalnie)
  • troche masla i bulka tarta do foremek
Cukier zmiksowac z jajkami i waniliowym ekstraktem,dodac starta cukinie,roztopione maslo,sode i dobrze wymieszac.Nastepnie dodac make,ew. kakao,przyprawy,bakalie i ponownie wymieszac i jesli ciasto bedzie za geste doadc do 4 lyzek mleka.
Ciasto wylozyc do 2 wysmarowanych maslem i wysypanych bulka tarta keksowek (10 x 20cm)
i piec w uprzednio nagrzanym do 175° piekarniku 45-60 minut sprawdzajac pod koniec pieczenia patyczkiem,czy jest gotowe.

Smacznego :)

13 komentarzy:

aga pisze...

smakowite ciacho:) chetnie sie skusze na kawaleczek:)

kabamaiga pisze...

O Gosiu to jest to.

Arvén pisze...

Zawsze mnie to zastanawia, jak uniwersalne potrafią być warzywa, skoro nawet w cieście potrafią się tak zgrabnie zakamuflować :)

Karmel-itka. pisze...

pysznie. nie miałam jeszcze okazji, by go skosztować. chyba to zmienię ;]

majana pisze...

Jakie pyszne to ciacho! Bardzo lubię ciasta z wykorzystaniem warzyw:)
Pozdrowienia:)

grazyna pisze...

Tego jeszcze nie próbowałam !Pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia :)

wiosenka27 pisze...

Piekłam i bardzo nam smakowało:)

abbra pisze...

Wygląda pysznie !
Lubię piec "warzywne" ciasta - są naprawdę smaczne :)

lo pisze...

Ja z warzywnych ciast piekłam tylko marchewkowe, ale postanowiłam rozszerzyć asortyment. Narobiłaś mi apetytu tym ciachem.

Szarlotek pisze...

No, kochana jak kusisz to na całego :) Pychota nad pychotami ! i jak pięknie zaprezentowane :)

buruuberii pisze...

Kurcze Gosia i jeszcze Ty necisz cukiniowym ciastem, no wiesz :))

Podoba mi sie w Twym wydaniu bo widac zielone kawaleczki cukiniowej skorki i to odroznia od jakiegos tam kakaowego ciasta...

viridianka pisze...

uwielbiam warzywne wypieki! ja bym chciała buraczkowe upiec - to mnie najbardziej interesuje :) a dyniowego jeszcze kiedyś spróbuj, to moje naj tuż po marchwiowym.

pozdrawiam cieplutko.

Gosia pisze...

Bardzo dziekuje za mile komentarze i zachecam do upieczenia,ciasta z dodatkiem warzyw wbrew pozorom wcale nie smakuja warzywnie,sa slodkie i aromatyczne-naprawde godne polecenia i sprobowania :)