Po tych grzybowych szalenstwach czas chyba na slodki przerywnik :)
Nie tak dawno skusilam sie na upieczenie w koncu cukiniowego ciasta,ktore juz w zeszlym roku sobie zapisalam do wyprobowania po tym,jak pieklam ciasto marchewkowe czy ciasto z buraczkami ,ktore oczywiscie okazaly sie swietne w smaku.Jeszcze mam zamiar kiedys wyprobowac ciasto z dodatkiem kabaczkow,bo mi wpadlo w oko przy przegladaniu aktualnego wydania "Kuchni",poza tym na pewno upieke zaproponowane przez Pinkcake czekoladowe ciasto buraczane,ktore przedstawila jako swoja propozycje w tym wydaniu Weekendowej Cukierni......
Tak,ze warzywnie na slodko mamy.........
Szukajac tak fajnego przepisu na te ciasto z cukinia trafilam na przepis Dorotus i wlasnie ten najbardziej mi sie spodobal do wyprobowania.
Dwoma drobnymi zmianami ,ktore wprowadzilam bylo upieczenie go z polowy porcji podanej przez Dorote i dodanie 1,5 lyzki gorzkiego kakao do ciasta.Jednak tutaj podaje orginalne proporcje.
Skladniki na 2 chlebki:
- 3 szkl. startej ze skorka cukini (ok.500g)
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
- 150 g roztopionego masla
- 3 lyzeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki maki
- 1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
- 2 lyzeczki cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich (dalam wloskie i troche siekanych migdalow)
- 1 szklanka suszonej zurawiny lub rodzynek (u mnie bylo po 1/2 szkl. jednych i drugich)
- ew.4 lyzki mleka
- 1 i 1/2 lyzki kakao (opcjonalnie)
- troche masla i bulka tarta do foremek
Ciasto wylozyc do 2 wysmarowanych maslem i wysypanych bulka tarta keksowek (10 x 20cm)
i piec w uprzednio nagrzanym do 175° piekarniku 45-60 minut sprawdzajac pod koniec pieczenia patyczkiem,czy jest gotowe.
Smacznego :)
13 komentarzy:
smakowite ciacho:) chetnie sie skusze na kawaleczek:)
O Gosiu to jest to.
Zawsze mnie to zastanawia, jak uniwersalne potrafią być warzywa, skoro nawet w cieście potrafią się tak zgrabnie zakamuflować :)
pysznie. nie miałam jeszcze okazji, by go skosztować. chyba to zmienię ;]
Jakie pyszne to ciacho! Bardzo lubię ciasta z wykorzystaniem warzyw:)
Pozdrowienia:)
Tego jeszcze nie próbowałam !Pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia :)
Piekłam i bardzo nam smakowało:)
Wygląda pysznie !
Lubię piec "warzywne" ciasta - są naprawdę smaczne :)
Ja z warzywnych ciast piekłam tylko marchewkowe, ale postanowiłam rozszerzyć asortyment. Narobiłaś mi apetytu tym ciachem.
No, kochana jak kusisz to na całego :) Pychota nad pychotami ! i jak pięknie zaprezentowane :)
Kurcze Gosia i jeszcze Ty necisz cukiniowym ciastem, no wiesz :))
Podoba mi sie w Twym wydaniu bo widac zielone kawaleczki cukiniowej skorki i to odroznia od jakiegos tam kakaowego ciasta...
uwielbiam warzywne wypieki! ja bym chciała buraczkowe upiec - to mnie najbardziej interesuje :) a dyniowego jeszcze kiedyś spróbuj, to moje naj tuż po marchwiowym.
pozdrawiam cieplutko.
Bardzo dziekuje za mile komentarze i zachecam do upieczenia,ciasta z dodatkiem warzyw wbrew pozorom wcale nie smakuja warzywnie,sa slodkie i aromatyczne-naprawde godne polecenia i sprobowania :)
Prześlij komentarz