........no i jestem z obiecanym dzisiejszym obiadem i nawet jeszcze zdaze sie zalapac z nim na Festiwal Dyniowy :) :)
Wprawdzie wole te wersje farszu zamknieta w pierozkach ravioli,ale niestety-nie chcialo mi sie dzis bawic z robieniem ich i poszlam na latwizne pakujac nadzienie do duzych muszel....Bazuje przewaznie na przepisie znalezionym na stronie Kwestia Smaku.
Jako,ze mialam wiecej ugotowanych muszel,to czesc ich nadzialam szpinakiem z feta.
Skladniki farszu dyniowego na ok. 25 muszel :
- 1 szklanka püree z dyni (np.dynie pizmowa-obrac lub Hokkaido-moze byc ze skorka- pokroic na kawalki,polozyc na blasze lub zawinac w folie aluminiowa i upiec do miekkosci,czyli ok. 1 godziny w ok.180°,nastepnie zmiksowac blenderem)
- 1 jajko
- 1 mala cebula
- 1-2 lyzki oliwy z oliwek
- 4 lyzki drobno startego parmezanu
- 1 lyzka mielonych migdalow
- 1 lyzka bulki tartej
- sol i swiezo mielony pieprz
- dodatkowo do polania: 3-4 lyzki masla, kilka listkow swiezej szalwii i parmezan tarty do posypania
- muszle Conchiglioni
Muszle obgotowac ok. 10-15 minut w osolonej wodzie ,wyjac i porozdzielac je,zeby sie nie posklejaly.Napelniac farszem i ukladac w naoliwionym lekko naczyniu zaroodpornym,zapiekac jeszcze jakies 15-20 minut przykryte folia alumioniowa,zeby sie nie wysuszyly.
Podawac polane maslem szalwiowym (maslo rozgrzac i chwilke podsmazyc na nim listki szalwii) i posypane tartym parmezanem.
Skladniki farszu szpinakowego na ok. 10-12 muszel:
- ok. 200-250 g mrozonego szpinaku w lisciach
- 1/2 kostki sera feta
- 1/2 cebuli
- 2 zabki czosnku
- 1 lyzka kwasnej smietany
- sol,pieprz,1-2 lyzki oliwy
Nadziewac podgotowane muszle i zapiekac je jak wyzej.
Smacznego :)
21 komentarzy:
Fajnie że urozmaiciłaś smaki. Raz szpinak raz dynia:)
Jak od Asi to musi być porządne jedzonko:)
Czasem robie muszle, ale generalnie nadziewam miesem (przewaga panow w domu), choc dla odmiany zjadlabym bardzo bardzo te! aa szkoda, ze nie mozna sobie tak po prostu wyciagnac jednego z monitoru; )
Bella makarona! :D :D
Gosiu pyszności, bardzo fajne smakowite danko!
spokojnej nocki
M.
O jak ja lubie takie jedzonko ! chętnie bym do Ciebie wpadła na taki obiad, ale pewnie już nic nie masz?;)
pozdrawiam serdecznie :)
Gosiu! Cudowny! Jestem zachwycona! Szpinak, dynia, muszle - uwielbiam! Cudowny przepis i zdjęcia!
Podrawiam Cię:)
Bardzo lubię połączenie dyni i szałwii, a szpinak to w ogóle ubustwiam, też żałuję, że nie da się wsadzic ręki w monitor. Miłego tygodnia!
pięknie wyglądają i jestem pewna, że wspaniale smakują!
Fantastyczne są te muszle! Wspaniale wyglądają i zapewne smakują:) Mniam:))
Pozdrawiam Gosiu:)
przepis dodam do listy "do wypróbowania". muszli mam spore zapasy i z reguły brak mi pomysłu jak je wykorzystać. apetycznie się prezentują u Ciebie;)
i to masło szałwiowe...
och, już nie mogę wytrzymac na sama myśl o zapachu !
Atria dziekuje,bardzo fajne to wlasnie bylo z takimi roznymi smakami
Gosiu a nie idzie wlasnie pomieszac??tak po troche roznych farszy???gwarantuje,ze i panowie chetnie siegneliby po taki nie-miesny :)
Moniczko dziekuje Kochana :)
Atinko
daj cynk,jak bedziesz wpadac,to zrobie odpowiednio wiecej i to z olbrzymia radoscia :)
Anno-Mario slicznie dziekuje :)
Nobleva no,to tak jak ja-tez moge szalwie z dynia i ciastem makaronowym na okraglo jesc :) -dziekuje :)
Paula, Majanko dziekuje pieknie i polecam :)
Panno Malwinno dziekuje :) ja lubie wlasnie te muszle robic,bo sie fajnie zawsze prezentuja :)
Karmel-itko polecam,polecam.....mniamniusne bylo :)
bardzo podoba mi sie taki zestaw:) apetycznie wyglada i smakuje pysznie:)
wyglądają cudownie, dosłownie! zakupiłam muszle z myślą o dyni właśnie, ale chyba dokręcę jeszcze buraki, bardzo fajne połączenie
Gosiu, pyszny ten Twoj obiadek. Bardzo lubie ten makaron z wszelkiego rodzaju nadzieniami. Gdybym tylko mieszkala blizej Ciebie n pewno wprosilabym sie na takie pysznosci :))
aga dziekuje slicznie :)
wegetarianko dzieki :) buraki powiadasz???? extra!!podoba mi sie :)
Majeczko dziekuje i bardzo zaluje,ze blizej nie mieszkasz-naprawde :(
Wygląda fantastycznie :)
dziekuje :)
O tak, takie faszerowan e muszle sa pyszne :)
Pozdrawiam serdecznie Gosiu! I dziekuje za udzial w Festiwalu :)
Bea- dziekuje i na dynie jestem zawsze chetna :) :)
To jest dopiero doskonaly pomysl na przeplatane muszle!
Powiem Ci Gosia, ze czasem to i naladowac muszle farszem to nei taka drobnostka :)))
Dzieki Basiula :) tak powiadasz??? moze i czasem tak jest :)
Prześlij komentarz