środa, 16 listopada 2011

Babka ziemniaczana



Juz w sumie od dosyc dawna mysli moje krazyly wokol babki ziemniaczanej i dzieki corocznej akcji "Gotujemy po polsku", ktorej patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl plan ten zostal wczoraj zrealizowany :)
Babka ziemniaczana wyszla pyszna, tym razem zrobilam ja dosc tradycyjnie :)
Dla przypomnienia- juz byly kiedys u mnie babeczki ziemniaczane z tymiankiem i szalwia w wersji mini - rowniez bardzo polecam :) (klik)
A tymczasem zapraszam na moja babke ziemniaczana :)




Skladniki na forme 25 x 12 x 8 cm:

  • 1,5 -1,7 kg ziemniakow
  • 2 spore cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 lyzki maki pszennej
  • ok. 250 g boczku wedzonego
  • 1 lyzeczka suszonego majeranku (chcialam dac swiezy,ale niestety nie dostalam :( )
  • sol, pieprz
  • 1 lyzka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
Ziemniaki obrac i zetrzec na drobnej tarce, dosc dobrze odsaczyc.Cebule obrac i drobno pokroic, tak samo pokroic w kostke wedzony boczek.
Na patelni rozgrzac troche oleju, zeszklic na nim najpierw cebule i nastepnie dodac pokrojony boczek, doprawic sola i pieprzem, lekko przestudzic.
Wymieszac w misce mase ziemniaczana z jajkami, maka i przestudzona mieszanka boczkowo-cebulowa, dodac przecisniety przez praske czosnek, majeranek, ew. sos Worcester i mozna doprawic raz jeszcze pieprzem i sola.
Przelozyc cala mase do natluszczonej foremki i piec w nagrzanym do 160° piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Podawac gorace z surowkami. Podgrzewac mozna krojac ja na plastry i obsmazajac na rumiano na patelni.
My lubimy ja jadac z dodatkiem kwasnej smietany.



Smacznego :)

16 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa;)

lo pisze...

Wspaniała babka. Uwielbiam ją, ale niestety rzadko ją robię. Za to jak wyjeżdżamy na Podlasie, to babka jest obowiązkowym składnikiem naszej diety. Pozdrawiam serdecznie.

Maggie pisze...

Wyszla ci taka foremna i rumiana, ze az milo na nia popatrzec :)

margot pisze...

Gosiu , jaka baba ziemniaczana !!!
Ja robię ciut inaczej (pomijam boczek ze względów ideologicznych:D a w to miejsce wstawiam wędzone tofu , masło z cebulką itd ),ale to mały drobiazg :D
Piekę wielką babkę, a ona i tak znika w ciągu jednego popołudnia , nic a nic nie zostaje na drugi dzień:)))

Duś pisze...

Też się przymierzam do babki :)

Majana pisze...

Mniam,jaka pyszna ta babka! Świetnie wygląda :)
Pozdrawiam Gosiu:)

Komarka pisze...

Gosiu, gdybym miała wybrać moje ulubione danie z kuchni polskiej, byłaby to babka i placki ziemniaczane :) Twoja wygląda tak, jak ta mojej babci - czyli najlepsza na świecie! :) Pozdrawiam!

pieczarka mySia pisze...

swietny przepis :)

pozdrawiam serdecznie!

grazyna pisze...

Oj, wyobrażam sobie, jaka jest pyszna ! Muszę i ja zrobić :)

Joasiunia:) pisze...

Ale tu pyszności u Ciebie:D Planuję zrobić poprzednie gołąbki z kaszą gryczaną:D Ale to nie jutro... I chyba nie pojutrze... Dam znać jak wyszły:D A babkę też zaraz zapisuję i nie omieszkam n\kiedyś Jej zrobić:)

atina pisze...

Śmiało mogę powiedzieć, ze poznałam ją niedawno, może 3 lata temu ... i od pierwszego kęsa pokochałam:) Uwielbiam, więc porcyjką się częstuję:)

majka pisze...

Uwielbiam! Koniecznie ze szklanka zimnego mleka. Przypomnialas mi, ze dawno jej nie jadlam. A najlepsza robi moj tata :)

Gosia pisze...

-Panno Malwino- moje rowniez......lata zapomniane i ostatnio czasem odswiezane....

-lo- na Podlasiu nigdy nie bylam,jak tez w kilku innych regionach naszego pieknego kraju :( ale babke uwielbiam.....

-Maggie- dziekuje :)

-margot- wedzone tofu powiadasz???uruchomilas moja wyobraznie....zrobie raz ,a co, najpierw moze w wrscji mini,ale moge sobie wyobrazic,ze pysznie tez tak smakuje.....dziekuje :)

-Dus- nie przymierzaj sie,tylko rob :)

-Majanko- dziekuje :)

-Komarko- a wiesz, ze na mojej liscie ulubionych dan te tez sa baaaardzo wysoko :) a babka bedzie zawsze kojarzyc mi sie z moja Babcia.....jej babki byly inne,ale jeszcze dojde do tego....

-pieczarkoMysiu- dziekuje :)

-Grazynko- dziekuje i tylko polecic ja moge :)

-Joasiuniu- dziekuje i czekam na relacje zatem :)

-atinko- to sie ciesze,ze spodobal Ci sie jej smak, bo naprawde jest tego warta i czestuj sie naturalnie :)

-Majeczko- oj tak.....ale nie mleka tylko maslanki/kefiru....ale mi smaka narobilas-hihi....musze ja znowu popelnic i wtedy wlasnie do niej cos takiego zaserwuje :)
Najlepsze babke moja Babcia robila,jak bylam dzieckiem,jeszcze dojde do tego,jak ona to robila.....

Pinos pisze...

A wiesz, że jadłam kiedyś ziemniaczaną z makiem? Zaskakująco dobra była...

buruuberii pisze...

Oj Gosia, Gosia moskole, a teraz babka ziemniaczana - klasyczne smaki, tez sie im nei potrafie oprzec! Babka ziemniaczana to dla mnei bardzo polska potrawa, jak sama piszesz i do tego napewneo starsza niz schabowy :DDD Usciski!

Gosia pisze...

-Pinosku- no,to teraz mnie zaskoczylas.....z makiem???ciekawe.....znajac siebie,to bede miala na uwadze i raz kiedys wyprobuje :)

-Basiu- oj, ja tez sie oprzec tej klasyce nie potrafie.....w sumie i dobrze,ze tylko od czasu do czasu gosci ta klasyka na moim stole,inaczej nie gwarantuje za swoj wyglad-hihi-
Pozdrawiam :D