Juz w sumie od dosyc dawna mysli moje krazyly wokol babki ziemniaczanej i dzieki corocznej akcji "Gotujemy po polsku", ktorej patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl plan ten zostal wczoraj zrealizowany :)
Babka ziemniaczana wyszla pyszna, tym razem zrobilam ja dosc tradycyjnie :)
Dla przypomnienia- juz byly kiedys u mnie babeczki ziemniaczane z tymiankiem i szalwia w wersji mini - rowniez bardzo polecam :) (klik)
A tymczasem zapraszam na moja babke ziemniaczana :)
Skladniki na forme 25 x 12 x 8 cm:
- 1,5 -1,7 kg ziemniakow
- 2 spore cebule
- 2 zabki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 lyzki maki pszennej
- ok. 250 g boczku wedzonego
- 1 lyzeczka suszonego majeranku (chcialam dac swiezy,ale niestety nie dostalam :( )
- sol, pieprz
- 1 lyzka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
Na patelni rozgrzac troche oleju, zeszklic na nim najpierw cebule i nastepnie dodac pokrojony boczek, doprawic sola i pieprzem, lekko przestudzic.
Wymieszac w misce mase ziemniaczana z jajkami, maka i przestudzona mieszanka boczkowo-cebulowa, dodac przecisniety przez praske czosnek, majeranek, ew. sos Worcester i mozna doprawic raz jeszcze pieprzem i sola.
Przelozyc cala mase do natluszczonej foremki i piec w nagrzanym do 160° piekarniku przez ok. 1,5 godziny.
Podawac gorace z surowkami. Podgrzewac mozna krojac ja na plastry i obsmazajac na rumiano na patelni.
My lubimy ja jadac z dodatkiem kwasnej smietany.
Smacznego :)
16 komentarzy:
Jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa;)
Wspaniała babka. Uwielbiam ją, ale niestety rzadko ją robię. Za to jak wyjeżdżamy na Podlasie, to babka jest obowiązkowym składnikiem naszej diety. Pozdrawiam serdecznie.
Wyszla ci taka foremna i rumiana, ze az milo na nia popatrzec :)
Gosiu , jaka baba ziemniaczana !!!
Ja robię ciut inaczej (pomijam boczek ze względów ideologicznych:D a w to miejsce wstawiam wędzone tofu , masło z cebulką itd ),ale to mały drobiazg :D
Piekę wielką babkę, a ona i tak znika w ciągu jednego popołudnia , nic a nic nie zostaje na drugi dzień:)))
Też się przymierzam do babki :)
Mniam,jaka pyszna ta babka! Świetnie wygląda :)
Pozdrawiam Gosiu:)
Gosiu, gdybym miała wybrać moje ulubione danie z kuchni polskiej, byłaby to babka i placki ziemniaczane :) Twoja wygląda tak, jak ta mojej babci - czyli najlepsza na świecie! :) Pozdrawiam!
swietny przepis :)
pozdrawiam serdecznie!
Oj, wyobrażam sobie, jaka jest pyszna ! Muszę i ja zrobić :)
Ale tu pyszności u Ciebie:D Planuję zrobić poprzednie gołąbki z kaszą gryczaną:D Ale to nie jutro... I chyba nie pojutrze... Dam znać jak wyszły:D A babkę też zaraz zapisuję i nie omieszkam n\kiedyś Jej zrobić:)
Śmiało mogę powiedzieć, ze poznałam ją niedawno, może 3 lata temu ... i od pierwszego kęsa pokochałam:) Uwielbiam, więc porcyjką się częstuję:)
Uwielbiam! Koniecznie ze szklanka zimnego mleka. Przypomnialas mi, ze dawno jej nie jadlam. A najlepsza robi moj tata :)
-Panno Malwino- moje rowniez......lata zapomniane i ostatnio czasem odswiezane....
-lo- na Podlasiu nigdy nie bylam,jak tez w kilku innych regionach naszego pieknego kraju :( ale babke uwielbiam.....
-Maggie- dziekuje :)
-margot- wedzone tofu powiadasz???uruchomilas moja wyobraznie....zrobie raz ,a co, najpierw moze w wrscji mini,ale moge sobie wyobrazic,ze pysznie tez tak smakuje.....dziekuje :)
-Dus- nie przymierzaj sie,tylko rob :)
-Majanko- dziekuje :)
-Komarko- a wiesz, ze na mojej liscie ulubionych dan te tez sa baaaardzo wysoko :) a babka bedzie zawsze kojarzyc mi sie z moja Babcia.....jej babki byly inne,ale jeszcze dojde do tego....
-pieczarkoMysiu- dziekuje :)
-Grazynko- dziekuje i tylko polecic ja moge :)
-Joasiuniu- dziekuje i czekam na relacje zatem :)
-atinko- to sie ciesze,ze spodobal Ci sie jej smak, bo naprawde jest tego warta i czestuj sie naturalnie :)
-Majeczko- oj tak.....ale nie mleka tylko maslanki/kefiru....ale mi smaka narobilas-hihi....musze ja znowu popelnic i wtedy wlasnie do niej cos takiego zaserwuje :)
Najlepsze babke moja Babcia robila,jak bylam dzieckiem,jeszcze dojde do tego,jak ona to robila.....
A wiesz, że jadłam kiedyś ziemniaczaną z makiem? Zaskakująco dobra była...
Oj Gosia, Gosia moskole, a teraz babka ziemniaczana - klasyczne smaki, tez sie im nei potrafie oprzec! Babka ziemniaczana to dla mnei bardzo polska potrawa, jak sama piszesz i do tego napewneo starsza niz schabowy :DDD Usciski!
-Pinosku- no,to teraz mnie zaskoczylas.....z makiem???ciekawe.....znajac siebie,to bede miala na uwadze i raz kiedys wyprobuje :)
-Basiu- oj, ja tez sie oprzec tej klasyce nie potrafie.....w sumie i dobrze,ze tylko od czasu do czasu gosci ta klasyka na moim stole,inaczej nie gwarantuje za swoj wyglad-hihi-
Pozdrawiam :D
Prześlij komentarz