środa, 9 maja 2012

Risotto z zielonymi szparagami

Mamy szparagowy sezon, z czego bardzo skrupulatnie korzystam :)
Tym razem szparagi skonczyly w pysznym zielonym risotto......







Skladniki:
  • 500 g ryzu do risotto
  • 500 g zielonych szparagow
  • 1,5 l warzywnego bulionu
  • kilka listkow niedzwiedziego czosnku (opcjonalnie)
  • 2-3 cebulki dymki (zielona czesc)
  • 1/2 cebuli
  • sol, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 80 g startego parmezanu
Cebule pokroic w kosteczke i troche zeszklic na oleju w garnku, dodac ryz i mieszajac przez pare minut razem przesmazac. Nastepnie caly czas mieszajac dolewac warzywny bulion, pod koniec dodajac posiekane listki czosnku niedzwiedziego, umyte i pokrojone szparagi i pokrojona dymke.Wlac sok cytrynowy, przyprawic sola i pieprzem i na koncu wmieszac straty parmezan.







Smacznego :)



17 komentarzy:

Amber pisze...

Przepysznie Gosiu!!!
Ja też pełnymi garściami korzystam ze szparagowego sezonu.
A Twoje risotto jadłabym bez końca...

Kamila pisze...

Uwielbiam, ach jak pysznie u Ciebie!

Maggie pisze...

Spieszmy sie kochac szparagi, tak szybko odchodza :) Piekne to twoje risotto!

Monika pisze...

Czytasz w moich myślach, właśnie na takie mam ochotę :) Dziś chyba nie da rady, bo zaczynamy remont, ale za kilka dni na pewno...:)
Pozdrawiam ciepło.

Gosianka pisze...

Wspaniała, wiosenna propozycja. bardzo lubię szparagi!

Anonimowy pisze...

A ja nigdy szparagow nie jadlam (wstydze sie),ale to danie mnie mobilizuje do ich sprobowania.
Pozdrawiam Aga:)

kornik pisze...

uwielbiam szparagi w risotto:)
pięknie danie!

kass pisze...

Zielone lubię szczególnie, bardzo apetyczne danie, pozdrawiam:))

Majana pisze...

Gosiu, cudowne risotto!
Zielone szparagi sa takie pyszne! Musze je koniecznie kupić:)
Pozdrowienia śle cieplutkie.:*

Hania-Kasia pisze...

Risotto ze szparagami gości na moim stole w sezonie szparagowym przynajmniej kilka razy - to moje ulubione danie z tym warzywem.

majka pisze...

Swietnie sie prezentuje. Wielka szkoda, ze nie lubie szparagow... Ale kiedy tak patrze na te zdjecia to moze jednak sie skusze...? :))

Buziaki.

Szarlotek pisze...

Co roku czekam z utęsknieniem na szparagi a zielone są takie pyszne....Risotto wygląda obłędnie :)

Gosia pisze...

dziekuje :)

-Aga- polecam-naprawde....nie bedziesz zalowac :)

-Majeczko- nawet sie nie pytam,czemu ich nie lubisz ;)ja sobie nie wyobrazam bez szparagow wiosny...

Bea pisze...

O, ja tez bardzo lubie polaczenie szparagow i niedzwiedziego czosnku! W risotto tym bardziej :)

Pozdrawiam Gosiu!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja chcę, ja chce trochę, muszę w końcu znaleźć czas na risotto! będzie ze szparagami :)

buruuberii pisze...

Hmm, chyba bym mnei nie naszla ona takie polaczenie, a jak pomysle to przeciez ryz i szparagi to musi byc cos! Usciski Gosiu :)

Gosia pisze...

dziekuje :)

Basiu-zareczam,ze risotto bylo absolutnie pyszne :)