.....w tym sezonie schody do nieba sa wylozone dyniami......
Jak co roku na poczatku pazdziernika odbywa sie w berlinskiej dzielnicy Schöneberg dwudniowy Kürbisfest, czyli dyniowe swieto.
W tym roku ze wzgledu na psia pogode (wczoraj caly dzien praktycznie lalo :( ) byl bardzo okrojony, az bylam zaskoczona, jak zobaczylam polowe mniej stoisk i wystroju niz dwa lata temu (w zeszlym roku bylam w tym czasie w Polsce). Wybralismy sie dzis z G. ,zeby poogladac i kupic co-nieco, czego nie oferuja sklepy, czyli gatunki dyn rzadziej spotykane niz powiedzmy Hokkaido czy Butternut, ktore rowniez uwielbiam nawiasem mowiac :)
Kupilismy znane juz nam mini-dynie do nadziewania- zielone Rondini i pomaranczowe Jack be Little, poza tym po raz pierwszy kupilismy 2 nieduze sztuki Delicata (Sweet Potato) - tez sa podobno dobre do faszerowania, duzo wieksza koloru prawie niebieskawego Lumina- podobno bardzo twarda, ale i smaczna i ostatnim nowym zakupem jest Black Futsu, do tego widoczna na zdjeciu dynia halloweenowa i Butternut, ale tej przedstawiac nie musze.
To moje male zapasy na najblizsze dni i tygodnie :)
....................a do tego garstka zdjec z dzisiejszej wycieczki :)
i na zachete po obejrzeniu zdjec pare propozycji z poprzednich lat......
Dyniowy krem i na jej bazie Kokosowa zupa dyniowa
na Halloween- Paluchy czarownicy z dyniowym kremem
7 komentarzy:
Gosieńko, dynie cudne! I mówisz, że schody dyniowe do nieba...? Jak leje to każde święto trochę przestaje być świętem... Tej niebieskiej spróbowałabym i intrygują mnie te małe do nadziewania.
Gosiu cudowne. Ciekawe czy taka tradycja przyjdzie kiedyś i do nas.
Piękne okazy! Też mam w domu całe pudło różnych, muszę zacząć coś z nimi działać, może wykorzystam któryś z Twoich przepisów :)
Ale cudeńka! U mnie skromnie z wyborem, to chociaż sobie tutaj oczy nacieszę :-)
Wspaniała wycieczka! A te dynie są piękne! :)
Ściskam ciepło:*
Piękny słoń:)
Wspanialy weekend byl! Mimo iz dyn mam tu sporo, to i tak zazdroszcze, moglabym bowiem codziennie jezdzic w takie miejsca :))
Co do dyni, to Delicata faktycznie jest dobra do faszerowania (to nie to samo co Sweet Potato - ono ma ksztalt typowego Acorna); a ta niebiesko-szara to raczej nie Lumina (one sa biale), ale podobna jest do szarych odmian australijskich np. W kazdym razie - jak zwal tak zwal, a i tak bedzie pysznie :)
Pozdrawiam serdecznie i juz teraz czekam na Twoje festiwalowe dyniowanie! :)
Prześlij komentarz