Tym razem wzrok padl na swiezo kupiony 2,5 kg worek jablek i miseczke ze zrobiona pozostala od ostatniego razu kruszonka, gdy wyszlo jej za duzo.....i juz powstal obraz ciasta.....
Skladniki na blache o sr. 26 cm:
- 200 g miekkiego masla
- 160 g drobnego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 280 g maki pszennej
- 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata lyzka kakao
- 3 jajka
- 100 ml soku z pomaranczy
- 2 lyzki posiekanych migdalow
- garsc rodzynek
- 5-7 kwaskowych jablek (dalam 5,ale spokojnie mogloby byc wiecej-stad te 7)
- sok z polowy cytryny
kruszonka- (ja mialam juz w lodowce gotowa pozostala z ostatniego wypieku,ale podaje przepis z netu dla orientacji)
- 250 g maki
- 190 g masla
- 100 g cukru
wszystko razem dobrze wymieszac,odstawic.
Maslo utrzec na kremowo z cukrem, dodawac po jednym jajku ucierajac kazde ok. 1 minuty, nastepnie wsypywac po troche make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, dodac cukier waniliowy i sok z pomaranczy, na koncu dosypac migdaly.
Wylac ciasto na natluszczona i wysypana bulka tarta blache, wygladzic.
Jablka obrac, wykroic gniazda nasienne i pokroic w plastry, polac sokiem z cytryny, zeby nie ciemnialy.
Posypac powierzchnie rodzynkami i poukladac plastry jablek. Posypac kruszonka i piec ok. 60 minut (do suchego patyczka) w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku.
11 komentarzy:
niedzielne nieśpieszne poranki i domowe ciasto - to się idealnie komponuje :)
pięknie wygląda:)
wspaniałe ciacho:)
Jabłka i kruszonka - nic więcej do szczęścia mi nie trzeba:) pozdrawiam
Wyglada tak... Domowo. Pysznie.
Pyszne to ciacho. Fantastycznie wygląda. Aż mam chęć sięgnąć po kawałek.
Uściski:*
pyszne ciasto. Idealne do kawy. Tez bym tak chciala Gosiu..jedne rzut okiem i juz wiem na co mam przygotowac. U mnie zawsze trwa to zdecydowanie zbyt dlugo :)) Chyba mam zbyt duzy wybor ... :)
Usciski.
Gosiu, zapraszam Cię do zabawy:
http://majanaboxing.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-i-moje-odpowiedzi.html
Całuski:*
O tak, bardzo ładnie się prezentuje :) Właściwie nigdy nie próbowałam połączenia jabłek z kakaem, trzeba sprawdzić!:)
tak z innej beczki, nominowałem Cię do nagrody Liebster Blog Award.
pozdrawiam
Marcin
http://coollinaria.com/2012/11/29/nominacje-do-liebster-blog-award/
Bardzo lubię takie ciacha:)
Zapraszam do zabawy, jeśli tylko masz ochotę :) Szczegóły u mnie : http://atinabc.blox.pl/2012/12/Libster-blog.html
Pozdrawiam:)
dziekuje slicznie :) i dziekuje za nominacje ,przepraszam, ze tak pozno,ale z ta moja szkola mialam sporo pracy i nauki :)
Prześlij komentarz