Kupione na Dyniowym Festiwalu mini-dynie ponownie nadziewalam kurczakiem (tutaj juz podobne byly-klik), choc tym razem ograniczylam sie naprawde do kilku skladnikow.
Skladniki :
- 8 mini-dyn
- 300 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1-2 cebule
- kilka pomidorkow koktajlowych
- sol, pieprz
- 1 spora lyzka masla
- 1-2 szczypty ostrej mielonej papryki
- kilka galazek tymianku
Mieso umyc, osuszyc i pokroic w kostke. Cebule obrac i drobno pokroic, pieczarki oczyscic i rowniez dosc drobno pokroic.
Rozgrzac na patelni olej, zeszklic cebule, dodac pieczarki i poddusic razem, przyprawic sola, pieprzem, papryka, dodac listki tymianku i maslo, odstawic.
Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmazyc pokrojone mieso, posolic i popieprzyc, podsmazone wymieszac z pieczarkami i ewentualnie raz jeszcze doprawic.
Dynie umyc i osuszyc, odkroic wierzchy , oczyscic z pestek, posolic lekko wnetrza dyn. Na dno wlozyc po 1-2 pokrojonym pomidorku koktajlowym, dopelnic miesem z pieczarkami, przykryc i piec ok. 1 godziny w temperaturze ok. 180°.
Podalam z ugotowanym ryzem polaczonym z groszkiem i dodatkowo reszta duszonych pieczarek.
10 komentarzy:
Cudownie!
Pyszne danie i dynie piękne.
A ja ,mini' nie mogę znaleźć...
Pozdrowienia ciepłe!
Ale fajne malutkie! pycha danie.
O,jakie śliczne małe dyńki i smacznie nadziane:)
Podobają mi się :)
Fajne dynki Gosiu :) Bardzo lubie takie nadziewane.
Buziaki :)
wygląda przepięknie :)
wspaniałe:) ach co za danie
Uwielbiam faszerowane , pieczone warzywa...muszę rozejrzeć się za mini dyniami - to MUSI być przepyszne danie i SUPER WYGLĄDA !
Kapitalnie wygladaja!
Gosiu! Wspaniałe! Ja bezskutecznie poszukuję tych małych dyni...
Pozdrowienia:)
Gosiu! Wygladają obłednie!!!!!!!!!!
Prześlij komentarz