Skladniki na 4 osoby
- 2 podwojne filety z piersi kurczaka
- peczek bazylii
- 100g plesniowego sera typu Roquefort lub inny
- 100g suszonych pomidorow w oliwie
- 2-3 lyzki posiekanych migdalow lub orzechow
- oliwa do smazenia
- sol,pieprz
Bazylie oplukac i posiekac,pomidory troche osaczyc i rowniez drobno pokroic,ser pokruszyc i razem z posiekanymi migdalami czy orzechami dobrze wymieszac.
Tak przygotowana mase klasc na mieso,zwinac i spiac wykalaczkami lub obwiazac bawelniana nicia.
Rozgrzac oliwe,roladki obsmazyc z kazdej strony ,podlac bulionem drobiowym(ok. szklanki) i ok. 15 minut dusic,odstawic.
W miedzyczasie przygotowac: sos pomidorowo-pietruszkowy
- 3-4 dojrzale pomidory sparzyc,obrac ze skorki,pokroic,zmiksowac i przetrzec przez sitko,nastepnie dodac:
- 1 lyzke miodu
- 1 lyzke masla
- 1 lyzke przecieru pomidorowego
- 1 lyzke octu balsamicznego lub winnego
- 1-2 lyzki maki ziemniaczanej
- sol,pieprz
- 2-3 lyzki posiekanej natki pietruszki
Ubic 2 lyzki slodkiej,mocno schlodzonej smietany,wymieszac delikatnie z sosem i od razu podawac z goracymi roladkami.
Do tego pasuje wysmienicie ryz i zielona salata z vinegretem.
Smacznego !!!!!!!!!!!!!!!! :)
1 komentarz:
Alez kompozycja :)slinka cieknie na sam widok.
Prześlij komentarz