środa, 20 sierpnia 2008

Pierogi ruskie



Mialam ser z Polski i smaka na pierogi ruskie,wiec.......krotka pilka byla,po prostu szybciutko zrobilam i nawet szwagierke z rodzina zaprosilam na takie domowe pierogi....................

Ciasto pierogowe od lat robie zawsze tak samo,jest rewelacyjne,zawsze mieciutkie,nawet po odgrzaniu czy rozmrozeniu pierogow,przede wszystkim NIGDY nie dodaje jajka do ciasta.......

Skladniki na ciasto:
  • maka
  • sol
  • gorace mleko
proporcje mleka do maki trzeba sobie dopasowac w zaleznosci od ilosci ciasta,ciasto ma byc elastyczne,ja najpierw wyrabiam je mikserem,bo przy goracym mleku ciezko rekoma je wyrobic.....
......................na farsz......................(na okolo 80 pierogow)
  • 400g sera bialego
  • 800g ugotowanych ziemniakow
  • 1 duza cebula
  • ok. 200g wedzonego boczku
  • sol,pieprz,maggie lub sos worchester
Ser i ugotowane ziemniaki zmielic w maszynce,dodac podsmazona,drobno pokrojona cebule i boczek,przyprawic i wymieszac.
Ciasto pierogowe rozwalkowac ,wykrawac szklanka kolka i nakladac lyzeczka farsz.
Gotowac w osolonej,wrzacej wodzie jakies 5-8 minut od wyplyniecia na wierzch.
Podawac okraszone tluszczem z podsmazona cebula.
Smacznego :)

Brak komentarzy: