Mialam ser z Polski i smaka na pierogi ruskie,wiec.......krotka pilka byla,po prostu szybciutko zrobilam i nawet szwagierke z rodzina zaprosilam na takie domowe pierogi....................
Ciasto pierogowe od lat robie zawsze tak samo,jest rewelacyjne,zawsze mieciutkie,nawet po odgrzaniu czy rozmrozeniu pierogow,przede wszystkim NIGDY nie dodaje jajka do ciasta.......
Skladniki na ciasto:
- maka
- sol
- gorace mleko
......................na farsz......................(na okolo 80 pierogow)
- 400g sera bialego
- 800g ugotowanych ziemniakow
- 1 duza cebula
- ok. 200g wedzonego boczku
- sol,pieprz,maggie lub sos worchester
Ciasto pierogowe rozwalkowac ,wykrawac szklanka kolka i nakladac lyzeczka farsz.
Gotowac w osolonej,wrzacej wodzie jakies 5-8 minut od wyplyniecia na wierzch.
Podawac okraszone tluszczem z podsmazona cebula.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz