Pela z blogu Zapiski kuchenne
urzadzila nastepna zabawe kulinarna pod tytulem Zimowy Festiwal Zupy - troche pozno odkrylam te zabawe,ale nie mniej ,mysle,ze lacznie przynajmniej ze 2 propozycje bede mogla przeslac. :)) i wczoraj ugotowalam rodzince nastepna zupke grzybowa,a jako ,ze lubimy wszystkie postacie grzybow,w tym roznorakie odmiany zupy,to wyprobowalam czesciowo przepis,ktory gdzies w gazecie zobaczylam,zmodyfikowalam go i tak powstala moja aksamitna (dzieki smietanie i serkom) zupa grzybowa :))
Skladniki :
- garsc prawdziwkow suszonych
- 150-200g pieczarek
- 4-5 plasterkow szynki
- 1/2 sporej cebuli
- 2 lyzki masla
- lyzka maki
- 3-4 szklanki wody
- bulion warzywny lub drobiowy (kostka)
- ze 2 garsci mrozonego groszku
- 2-3 topione serki
- 1/2 kubeczka gestej smietany
- posiekana natka pietruszki
- sol,pieprz
W miedzyczasie nastawic niewielka ilosc wody i po zagotowaniu zblanszowac ok.4-5 minut zamrozony groszek,odcedzic.
Pieczarki pokroic w paski,szynke w paseczki lub kosteczke i obsmazyc to na lyzce masla.
Zupe nalewac do talerzy,dodac lyzke pieczarek z szynka,posypac groszkiem i natka pietruszki.
Smacznego :)
2 komentarze:
Jak pięknie wygląda Twoja zupka! :) Pozdrawiam :)
dziekuje-rowniez pysznie smakowala :)
Prześlij komentarz