Chlebek cukiniowy pieklam w weekend (podejrzany na forum CinCin),a wczoraj inspirowana przepisem na blogu Bei stwierdzilam,ze zaprezentowana przez nia paprykowa pasta bedzie idealnie pasowala do tego chlebka i mialam racje :)
Chlebek sam w sobie jest fajny ,wilgotny i taki pomiedzy chlebem a wytrawnym ciastem,ale jedlismy go zarowno na sniadanie ,jak i dodatek obiadowy do miesa,mozna jesc go samego lub z dodatkami wedliny czy pomidora.
Jesli chodzi o paste,to najbardziej obawialam sie,ze moje dziecie nie bedzie jej chciala jesc,a ona ku mojemu zdziwieniu najchetniej lyzka i bez zadnych dodatkow by ja jadla........... :) :)Musialam w przygotowaniu pasty wprowadzic pewne zmiany,bo nie posiadalam pewnych dodatkow.
Tutaj jest przepis orginalny ,a ja podaje ze swoimi zmianami.
Chlebek z cukinii:
- 300 g cukinii
- 1 srednia marchewka (ja dalam 2)
- 150 g sera zoltego
- 5 jajek
- 50 g pestek dyniowych uprazonych na patelni (ja mialam tylko slonecznikowe)
- 300 g maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka soli
- 100 ml oleju
Wlac ciasto do natluszczonej i wysypanej bulka tarta keksowki,piec w ok.200° 60 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 175 ° i piec dalsze 20 minut.
Pasta paprykowa:
- 1 duza swieza czerwona papryka
- 200 g serka ziolowego (Philadelfia)-mozna koziego uzyc,ale tez wyobrazam sobie,ze z feta bylaby tez super
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- 1 lyzka soku z limonki (u mnie chyba przez wieksza ilosc soku wyszla konsystencja dipu raczej)
- 1 lyzeczka slodkiej papryki w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- sol,pieprz do smaku
Smacznego :)
Jest to propozycja zarazem do zabawy miedzyblogowej "Say cheese"
25 komentarzy:
Nie wiem co ciekawsze - chlebek cukiniowy czy pasta :) Chyba masz rację Gosiu, że najlepiej wyprodukować je w komplecie, bo czuję że pasują do siebie świetnie :)
Ciekawy ten chlebek, pasta również i w połaczeniu i same na pewno smakują świetnie :))
Pozdrawiam serdeczie :)
Ja wolałabym chlebek :) e, po namyśle jednak takiego zestawu nie powinno się rozdzielać :-)
Za mna tez chodzi taki chlebek cukiniowy :)) Twoj wyglada bardzo apetycznie. Ta marchewka sprawila, ze wyglada jakby mial piegi :)
Jak ten chlebek pysznie wygląda! Może spróbuję go zrobić... A pasta do niego - pychotka :)
Strasznie mi się ten chlebek podoba w przekroju. Konsystencja i kolory są ekstra! Pozdrawiam!
-Komarko- kazde z osobna tez jest rewelacyjne :) :)
-Majanko- dziekuje :)
-Szarlotku- polecam i razem i osobno :)
-Majko- dziekuje i masz racje,wyglada,jak piegusek :)
-Grazynko- moge tylko polecic :)
-Grumko- dziekuje i pozdrawiam :)
juz chwaliłam chleb ,ale zasługuje i na drugie pochwały
Bardzo smakowicie wygląda i jeszcze ta pasta na dokładkę ,mniam
robilam, robilam tą pastę, w 3 kolorach z zoltej czerownej i zielonej papryki, potwierdzam jest ekstra
a chlebek cudowny, marzy mi sie jakis cukiniowy
mnie ta pasta też kusi, mówisz ze warto?
-Margot- dziekuje podwojnie :) :)
-Viridianko- mowisz...w 3 kolorach-interesujace :)
-Aga- warto,warto-pycha jest :)
Gosiu, ten chlebek swietnie brzmi! I pysznie wyglada :)
Ciesze sie, ze pasta smakowala!
Pozdrawiam :)
Gosiu, bardzo pyszne połączenie. A jaki śliczny ten chlebek. Ja też chyba go zrobię.
Pozdrawiam
M.
a wiesz co, podobno paprykę wędzoną w proszku można kupic w carrefurze
-Bea- dziekuje i pasta jest naprawde rewelka!!!!
-Monika- dziekuje :) :)
-Aga- jeszcze ta wedzona to pol biedy byloby,choc Carrtfoura tez tutaj niet,ale ta papryczka z Espelette,patrzylam za takowa,ale nigdzie jej tu nie ma ....
O jaaa! fajowy chlebas ;) Też mi się upiecze - zdaje mi się ;))
pozdr!
Najpierw zobaczyłam chleb i zwariowałam, później pastę i... kompletnie zwariowałam! Bo to są dokładnie moje smaki ;)! Jeszcze trochę szynki do chleba, tam do środka i już niczego więcej mi nie trzeba :).
A i się rymuje :)!
Cudowny zestawik:) Oj chętnie bym i u siebie taki widziała:)
Chlebek śmieszny, rzeczywiście wygląda jak ciasto :) Ciekawa jestem jak smakuje cukiniowy chleb?
A tam bede sie zastanawiac, moze lepiej sie poczestuje? ;)
Pozdrawiam
Gosiu przepraszam że tak późno! Ale dotarłam :)
Chleb mi się niezmiernie podoba! Jest cudny. O paście z papryki mogę sobie tylko pomarzyć... Tzn oczywiście mogę ją zjeść ale później będę przez trzy dni umierać na brzuch :))))
Buuuuuuuuziaki :**
Jak Twoja Córa?
-Zemfiroczka- :) :) dziekuje :)
-Olalala- a wiesz,ze tez myslalam o szynce do srodka :) :)
-Atinko- dzieki :) :)
-Zapiecku- czestuj sie czestuj,smakuje fajnie,choc moja corka w odroznieniu do pasty paprykowej jakos nie chciala sie do niego przekonac....
-Poleczko- nie masz za co przepraszac :) corcia zdrowa,jak rydz-na szczescie,a Ty???
Nawet po grilowanej papryce bez skorki bys chorowala???? :( :(
Pozdrowienia :)
Fajny chlebek, fajny. :) Taki ciut podobny do tego, który kiedyś w ramach Weekendowej Piekarni robiliśmy, ale tylko ciut, bo tam chyba cukinii nie było. :)
A ja lubie takie wypieki, bo one uniwersalne są. I na piknik dobre, i do pracy czy szkoły, i do podgryzania w domu tez. :)
-Malgosiu- no,to musze poszukac,co piekliscie :) a ten rzeczywiscie praktyczny do wszystkiego prawie :)
Witam dziś rano zupełnie przypadkiem trafiłam na tą stronkę i ją z miejsca pokochałam, zrobiłam chlebek z cukinią, właśnie się studzi wygląda cudnie i tak apetycznie, nie mogę się doczekać aż wystygnie i będę mogła poznać jego walory smakowe . Bardzo dziękuję za przepis. Wprowadziłam małe modyfikacje, zamiast oleju dałam 8 łyżeczek oliwy, i pestki z dyni (trochę więcej wiec u mnie w nazwie mogłoby być dyniowo-cukiniowy. Mam pytanie ile dni chlebek zachowuje swoją świeżość? Iza
To jeszcze raz ja :D w końcu dopadłam :D do chlebka, który jest niesamowity w smaku :P poezja. Nie raz jeszcze go upiekę. We wtorek u babci a co :D. Nie wyszedł mi tak puszysty, ale mam nadzieję że to wina mojego średniowiecznego piekarnika. Dzięki za przepis :D. Pozdrawiam serdecznie Iza
Prześlij komentarz