Wczoraj naszlo mnie na cos z jablkami,chyba dlatego,ze takie super jablka wlasnie na wypieki mialam i szukalam,szukalam co by tu upiec,w zasadzie mialam ochote ponownie na
jablecznik francuski pieczony ostatnio w WC,ale z drugiej strony chcialo sie cos nowego,nieznanego jeszcze,a ze crumble (jakiekolwiek) chodzi za mna od dawna,to stwierdzilam,ze padlo na ten prosty deser wlasnie......:)
Idealne znalazlam u Malgosi :) :) ,z tym,ze zrobilam bez brzoskwini,bo jej nie mialam pod reka i z dodatkiem 1 lyzki soku cytrynowego do jablek.
Crumble wyszlo rewelacyjne,idealne z galka waniliowych lodow.
Skladniki:
Kruszonka migdalowa:
- 65 g zimnego masla pokroic do miski
- 65 g cukru (dalam brazowy)
- 65 g przesianej maki
- 65 g mielonych migdalow
- 1/4 lyzeczki mialkiej soli
- 2 spore kwaskowe jablka (ja dalam 3)
- 1 brzoskwinia (nie dalam wcale)
- 1/3 szkl. rodzynek
- 1/3 szkl. suszonej zurawiny
- 30 g brazowego cukru
- 1/2 lyzeczki cynamonu
- 1 lyzka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 30 g masla plus odrobina do wysmarowania formy
Jablka obrac i pokroic w duza kostke lub osemki.Maslo roztopic na patelni,dodac cukier i mieszajac poczekac,az sie rozpusci,nastepnie dodac jablka (ewentualnie rowniez brzoskwinie),rodzynki,zurawine,cynamon,chwile poddusic.
Do natluszczonej formy wylac wraz z powstalym sokiem owoce,przykryc kruszonka i piec 15-20 minut (do zarumienienia sie kruszonki) w piekarniku nagrzanym do 200° ,ale w momencie wstawienia crumble nalezy skrecic temperature na 150°.
Podawac na cieplo z bita smietana lub lodami waniliowymi.
Smacznego :)
15 komentarzy:
jak ja lubie crumble, uwielbiam po prostu, jablkowego jeszcze nie jadlam ale mam zamair wyprobowac wszystki smaki:P:P
Piękne crumble! Cudnie się prezentuje takie parujące na drugim zdjęciu.
Nie robiłam jeszcze jabłkowego. Bosz.. ile jeszcze przede mną;)
Pozdrawiam!:)
Ale mi narobiłaś apetytu! Właśnie się zastanawiam, co upiec na niedzielę :)
Najbardziej lubie crumble ze sliwkami. Nawet robilam niedawno :) Musze sprobowac jednak tez Twojego bo wyglada niezwykle apetycznie :)
Super! Wspaniale wygląda, a że smakuje równie dobrze, to pewne wnosząc po składnikach :). Muszę spróbować, takiego jeszcze moje podniebienie nie zaznało.
Wspaniałe. Ja jeszcze nigdy nie robiłam Crumble. Może w ten weekend wreszcie spróbuję :)
Sama właśnie będę robić crumble, wygląda pysznie :D
Połączenie jabłek, kruszonki i lodów - dla mnie najlepsze na świecie. A jeszcze te lody...ach. Pięknie to zrobiłaś.
Buziaki.
M.
za mną crumble tez chodzi i chodzi
kiedyś je zrobię (:
Jesień, widzę jesień! :) W jabłku i żurawinie, a w crumble to już w ogóle. Ciepło i słodko.
-Viridianko- to bylo moje pierwsze,ale na pewno nie ostatnie,jest przepyszne,szybkie w wykonaniu-super!!a te jablkowe,to czesciej sie pokaze jesienia i zima u mnie na stole :)
-Majanko- dzieki :) zebys wiedziala,jak ja sie zadreczam i moja lista z dnia na dzien sie wydluza rzeczy do zrobienia,a tu codziennie cos nowego i pysznego sie pokazuje.....
-Grazyna- polecam,jest to szybki i pyszny deserek :)
-Majka- a przede mna na pewno sliwkowe :) :)
-Laghur- dziekuje i polecam :)
-Kasiu- dziekuje :) u mnie tez byl to pierwszy raz z crumble :)
-Polinqua- no,to czekam na twoje :)
-Moniko- dziekuje :))
-Asiejko- polecam,polecam :)
-Aniu- rzeczywiscie-masz racje....typowo jesiennie....to chyba juz podswiadomie.....
Wygląda wspaniale, jabłka z żurawiną i jeszcze ta migdałowa kruszonka, musi być pyszne.
Gosiu, a zostało Ci jeszcze trochę? Bo ja już zapomniałam jakie to dobre. :D
-felluniu- dzieki i naprawde pyszne bylo :)
-Malgosiu- zostalo????? chyba zartujesz (hihihi) ,bylo tak przepyszne,ze zniknelo w zasadzie w 1,5 dnia :)dzieki za super przepis,nastepnym razem z ta brzoskwinia sprobuje :)
Gosiu,
To jest pyszne! Zrobiłam na podwieczorek. Zapach, który rozchodził się w domu był cudowny. Wspaniały przepis. Pozdrawiam gorąco.
Prześlij komentarz