piątek, 22 października 2010

Quiche z dynia i roquefort





No i nastala w koncu pora na dyniowe przysmaki :) :) ,tzn.czas na nia trwa cala jesien oczywiscie,bo bardzo lubie wszelkie fajne propozycje z jej dodatkiem i w sumie sporo jej uzywam jesienia,a i zima w kuchni,ale dzis zaczyna sie Festiwal Dyni organizowany przez Bee ,wiec z mila checia dolaczam do zabawy i zaczynam pysznym quichem z udzialem dyni :)
Przepis pochodzi z czasopisma Brigitte, gdzie wiele juz fajnych recept odkrylam.




Skladniki na forme o sr. 28 cm :

Ciasto:
  • 250 g maki
  • 125 g zimnego masla
  • 1 jajko
  • 1/2 lyzeczki soli
  • ok. 5 lyzek wody
  • tluszcz do wysmarowania formy
Nadzienie:
  • 700 g dyni Hokkaido
  • 2 galazki rozmarynu
  • 2 zabki czosnku
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • 1/2 lyzeczki soli morskiej
  • 3 jajka
  • 150 g slodkiej smietany
  • 150 ml mleka
  • 125 g sera Roquefort (moze byc tez np. Gorgonzola)
  • peczek posiekanej natki pietruszki
  • swiezo mielony pieprz
Make przesiac,wkroic maslo w kawaleczkach,doadc jajko,wode,sol i szybko zagniesc gladkie ciasto,ktore wstawic nalezy na ok. 2 godziny do lodowki.
Po tym czasie ciasto rozwalkowac,wylepic nim natluszczona forme do tart,obciac wystajace brzegi,ponakluwac widelcem,wylozyc na wierzchu papierem do pieczenia i wysypac to warstwa suchego grochu czy fasoli,zeby obciazyc ciasto i podpiec ok.25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku (termoobieg 180°).
W miedzyczasie mozna przygotowywac juz dynie do nadzienia,w tym celu nalezy ja umyc,wytrzec i pokroic w cienkie polplastry i ulozyc na blasze(w przepisie jest napisane,ze nalezy ja obrac,czego osobiscie nie zrobilam,bo nigdy Hokkaido nie obieram-tak,ze wybor nalezy do kazdego indywidualnie).Czosnek obrac,przecisnac przez praske lub drobno posiekac,rozmaryn umyc ,poobrywac igielki,posiekac drobno i wymieszac razem z oliwa,czosnkiem i sola i posmarowac przygotowane czastki dyni,podpiec ok.25 minut w nagrzanym piekarniku,nastepnie wyjac i poukladac je na podpieczonym spodzie.
Jajka zmiksowac ze smietana i mlekiem ,przyprawic sola i pieprzem i zalac tym przygotowany quiche.
Ser pokruszyc na wierzch ,posypac wszystko posiekana natka i zapiekac calosc ok.25 minut.
Quiche smakuje zarowno na cieplo ,jak i na zimno,a na drugi dzien chyba jest najlepszy :)



Smacznego :)

22 komentarze:

grazyna pisze...

Gosiu, istne cudeńko z dynią zrobiłaś :)

Paula pisze...

wspaniałe połączenie! koniecznie do zrobienia :)

magda k. pisze...

świetny pomysł i wygląda tak apetycznie :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

AAAA! Boski! Dynia i roquefort to taka dobrana para! Mniam - pyszna tarta!
Pozdrawiam serdecznie!

aga pisze...

ale smakowicie wyglada:) mniam:)

kabamaiga pisze...

Rewelacja, a te dyniowe figurki :)

Kuba pisze...

Zapowiada się pysznie! To zdeczdowanie moje smaki :-)

Karmel-itka pisze...

o jaa...
niebywała rozkosz!

pinkcake pisze...

Jakie apetyczne danie! Bardzo mi się podoba.
Mnie się jeszcze nie udało dorwać dyńki Hokkadio:( Widziałam raz, ale cena mnie dobiła:/

Gosia pisze...

Grazynko, Paulo, Madziu - dziekuje :)

Kucharnia tez jestem tego zdania,ze wspaniale ze soba pasuja :)

Aga, Kabamaiga dziekuje slicznie :) te figurki to byly podczas odwiedzonego przeze mnie Festynu Dyniowego

Kuba no,to polecam,polecam :)

Karmel-itko oj...byla...byla... dzieki :)

Pinkcake dziekuje slicznie :) moze wkrotce "dorwiesz" ja,tutaj wlasnie Hokkaido jest zatrzesienie w kazdym sklepie,a co za tym idzie,to i cena bardzo przystepna jest

atina pisze...

Gosiu jaka smaczna propozycja:) A jakie cudowne jesienne fotki zrobiłaś - bardzo m się podoba ta pierwsza :) Ja to nie umiem robić takich ślicznych kompozycji do zdjęcia :) Pozdrawiam:)

Majana pisze...

Ależ to pysznie wygląda Gosiu, normalnie ślinka cieknie!:))
A te dynie, wow! Bombowe!:))

Arvén pisze...

Wygląda bardzo ciekawie! Intryguje mnie to połączenie smaków :)

Gosia pisze...

Atinko dziekuje :) ja caly czas sie ucze i podpatruje u innych ,ale nie zawsze wychodzi,u Ciebie zawsze jest cieplo i pysznie :)

Majanko dzieki :) w nastepnym wpisie jeszcze troche fotek z festu pokaze :)

Arven dziekuje i naprawde polecam,ale na drugi raz dodam wiecej sera chyba i moze troche nawet ostrzejszego :)

Ewa pisze...

Bardzo mi się podoba co widzę, bardzo. Roquefort do tego! Pachnie z ekranu.

spencer pisze...

Świetne połączenie!! Uwielbiam takowe. A do tego, wygląda pysznie. Muszę skusić się na taką tartę.
Festiwal dyni?? Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki, i jakieś informacje o nim, bo bardzo mnie non zaintrygował widząc takie zdjęcia;)))

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

wygląda pysznie a brzmi jeszcze lepiej, z chęcią bym wsadziła rękę w monitor i podwędziła kawałek, duzy kawałek :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Ale czad z tymi dyniami! :)Tarta strasznie apetyczna, Gosiu!

MZ pisze...

Narobiłaś mi smaka...
Uwielbiam dynię i ser pleśniowy!

Pozdrawiam
SWS

majka pisze...

Takie quiche zjadlabym bez proszenia :)) Pysznosci wyczarowalas Gosiu :)

Ivon pisze...

Oj chętnie bym spróbowała bo prezentuje się tak pysznie !!!

Gosia pisze...

Nobleva dziekuje :) tez mnie "ruszaja" sery plesniowe w przepisach :)

Spencer dzieki,a nastepne fotki z dyniowego festiwalu juz wkrotce :)

Aga-aa dziekuje i zapraszam :)

Aniu dzieki sliczne :)

MZ, Majka, Ivon zapraszam i polecam :)