No i nastala w koncu pora na dyniowe przysmaki :) :) ,tzn.czas na nia trwa cala jesien oczywiscie,bo bardzo lubie wszelkie fajne propozycje z jej dodatkiem i w sumie sporo jej uzywam jesienia,a i zima w kuchni,ale dzis zaczyna sie Festiwal Dyni organizowany przez Bee ,wiec z mila checia dolaczam do zabawy i zaczynam pysznym quichem z udzialem dyni :)
Przepis pochodzi z czasopisma Brigitte, gdzie wiele juz fajnych recept odkrylam.
Skladniki na forme o sr. 28 cm :
Ciasto:
- 250 g maki
- 125 g zimnego masla
- 1 jajko
- 1/2 lyzeczki soli
- ok. 5 lyzek wody
- tluszcz do wysmarowania formy
- 700 g dyni Hokkaido
- 2 galazki rozmarynu
- 2 zabki czosnku
- 5 lyzek oliwy z oliwek
- 1/2 lyzeczki soli morskiej
- 3 jajka
- 150 g slodkiej smietany
- 150 ml mleka
- 125 g sera Roquefort (moze byc tez np. Gorgonzola)
- peczek posiekanej natki pietruszki
- swiezo mielony pieprz
Po tym czasie ciasto rozwalkowac,wylepic nim natluszczona forme do tart,obciac wystajace brzegi,ponakluwac widelcem,wylozyc na wierzchu papierem do pieczenia i wysypac to warstwa suchego grochu czy fasoli,zeby obciazyc ciasto i podpiec ok.25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku (termoobieg 180°).
W miedzyczasie mozna przygotowywac juz dynie do nadzienia,w tym celu nalezy ja umyc,wytrzec i pokroic w cienkie polplastry i ulozyc na blasze(w przepisie jest napisane,ze nalezy ja obrac,czego osobiscie nie zrobilam,bo nigdy Hokkaido nie obieram-tak,ze wybor nalezy do kazdego indywidualnie).Czosnek obrac,przecisnac przez praske lub drobno posiekac,rozmaryn umyc ,poobrywac igielki,posiekac drobno i wymieszac razem z oliwa,czosnkiem i sola i posmarowac przygotowane czastki dyni,podpiec ok.25 minut w nagrzanym piekarniku,nastepnie wyjac i poukladac je na podpieczonym spodzie.
Jajka zmiksowac ze smietana i mlekiem ,przyprawic sola i pieprzem i zalac tym przygotowany quiche.
Ser pokruszyc na wierzch ,posypac wszystko posiekana natka i zapiekac calosc ok.25 minut.
Quiche smakuje zarowno na cieplo ,jak i na zimno,a na drugi dzien chyba jest najlepszy :)
Smacznego :)
22 komentarze:
Gosiu, istne cudeńko z dynią zrobiłaś :)
wspaniałe połączenie! koniecznie do zrobienia :)
świetny pomysł i wygląda tak apetycznie :)
AAAA! Boski! Dynia i roquefort to taka dobrana para! Mniam - pyszna tarta!
Pozdrawiam serdecznie!
ale smakowicie wyglada:) mniam:)
Rewelacja, a te dyniowe figurki :)
Zapowiada się pysznie! To zdeczdowanie moje smaki :-)
o jaa...
niebywała rozkosz!
Jakie apetyczne danie! Bardzo mi się podoba.
Mnie się jeszcze nie udało dorwać dyńki Hokkadio:( Widziałam raz, ale cena mnie dobiła:/
Grazynko, Paulo, Madziu - dziekuje :)
Kucharnia tez jestem tego zdania,ze wspaniale ze soba pasuja :)
Aga, Kabamaiga dziekuje slicznie :) te figurki to byly podczas odwiedzonego przeze mnie Festynu Dyniowego
Kuba no,to polecam,polecam :)
Karmel-itko oj...byla...byla... dzieki :)
Pinkcake dziekuje slicznie :) moze wkrotce "dorwiesz" ja,tutaj wlasnie Hokkaido jest zatrzesienie w kazdym sklepie,a co za tym idzie,to i cena bardzo przystepna jest
Gosiu jaka smaczna propozycja:) A jakie cudowne jesienne fotki zrobiłaś - bardzo m się podoba ta pierwsza :) Ja to nie umiem robić takich ślicznych kompozycji do zdjęcia :) Pozdrawiam:)
Ależ to pysznie wygląda Gosiu, normalnie ślinka cieknie!:))
A te dynie, wow! Bombowe!:))
Wygląda bardzo ciekawie! Intryguje mnie to połączenie smaków :)
Atinko dziekuje :) ja caly czas sie ucze i podpatruje u innych ,ale nie zawsze wychodzi,u Ciebie zawsze jest cieplo i pysznie :)
Majanko dzieki :) w nastepnym wpisie jeszcze troche fotek z festu pokaze :)
Arven dziekuje i naprawde polecam,ale na drugi raz dodam wiecej sera chyba i moze troche nawet ostrzejszego :)
Bardzo mi się podoba co widzę, bardzo. Roquefort do tego! Pachnie z ekranu.
Świetne połączenie!! Uwielbiam takowe. A do tego, wygląda pysznie. Muszę skusić się na taką tartę.
Festiwal dyni?? Czekam z niecierpliwością na kolejne fotki, i jakieś informacje o nim, bo bardzo mnie non zaintrygował widząc takie zdjęcia;)))
wygląda pysznie a brzmi jeszcze lepiej, z chęcią bym wsadziła rękę w monitor i podwędziła kawałek, duzy kawałek :)
Ale czad z tymi dyniami! :)Tarta strasznie apetyczna, Gosiu!
Narobiłaś mi smaka...
Uwielbiam dynię i ser pleśniowy!
Pozdrawiam
SWS
Takie quiche zjadlabym bez proszenia :)) Pysznosci wyczarowalas Gosiu :)
Oj chętnie bym spróbowała bo prezentuje się tak pysznie !!!
Nobleva dziekuje :) tez mnie "ruszaja" sery plesniowe w przepisach :)
Spencer dzieki,a nastepne fotki z dyniowego festiwalu juz wkrotce :)
Aga-aa dziekuje i zapraszam :)
Aniu dzieki sliczne :)
MZ, Majka, Ivon zapraszam i polecam :)
Prześlij komentarz