niedziela, 5 grudnia 2010

Kasza z miesem i serem

A na obiad byla dzisiaj kasza...... w zasadzie mialam od dluzszego czasu niezmierna ochote na kasze gryczana i bylam pewna,ze mam jeszcze gdzies pudelko w zapasie i jakiez bylo moje rozczarowanie,gdy poza roznymi gatunkami kasz jeczmiennych nie znalazlam niestety gryczanej :( i w ten sposob znalazla sie nastepna pozycja na liscie zakupow podczas krotkiego swiatecznego pobytu w Polsce.Tak wiec z braku upragnionej kaszy gryczanej nie zostalo mi nic innego,jak zamiana gryczanej na jeczmienna i przyrzadzenie zaplanowanego obiadu.
Przepis ten wpadl mi w oko juz w zeszlym roku podczas czytania listopadowego numeru "Kuchni" pod nazwa Kasza Dziedzica i w koncu doczekal sie realizacji.Orginalny przepis troszke pozmienialam i dostosowalam do swojego smaku.

Danie wyszlo smakowite,jednakze moim zdaniem moze byc zdecydowanie troche mniej kuminu,bo dosc wyraznie zdominowal smak calosci.

EDIT: Kasza zdecydowanie zyskuje na smaku drugiego dnia,gdy sie "przegryzie" i kumin nie jest tak intensywny w smaku,jak zaraz po przyrzadzeniu.


Skladniki na 4 osoby:
  • 200 g kaszy gryczanej (u mnie byla jeczmienna)
  • 100 g luskanych orzechow wloskich
  • 200 g bialego sera
  • 200 g wedzonego boczku (parzonego)
  • ok. 300 g karkowki wieprzowej
  • 1 spora cebula
  • 6-7 zabkow czosnku
  • 2-3 lyzki miodu
  • 1/4 kostki masla
  • olej do smazenia
  • 1 lyzeczka tymianku
  • 1 lyzka kminu rzymskiego (jak wspomnialam wyzej nalezy uwazac z iloscia-moze byc spokojnie mniej)
  • sol,pieprz
  • troche sera Cheddar

Sos grzybowy:
  • 1-2 garsci suszonych grzybow
  • 1 szklanka gestej smietany
  • 1 nieduza cebula
  • 2 lyzki masla
  • sol,pieprz
  • 1/2 peczka pietruszki
Grzyby namoczyc przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Kasze ugotowac na sypko i nastepnie utaic,czyli odstawic z ognia i przykryc kocem lub pierzyna.Orzechy grubo posiekac i podsmazyc na odrobinie oleju z dodatkiem ok. 2 lyzek masla,wraz z obranymi ale nie pokrojonymi zabkami czosnku.Dobrze posolic i podlac miodem.Odparowac caly plyn,bez przerwy mieszajac,smazyc przez chwile.Orzechy z czosnkiem wymieszac z utajona kasza i pokruszonym bialym serem.Boczek i karkowke pokroic w gruba kostke,cebule- w piorka.Podsmazyc mieso z cebula na 1-2 lyzkach oleju i masle,dorzucajac pod koniec smazenia kumin.Wymieszac mieso z pozostalymi skladnikami,dodac tymianek,pieprz i sol.Umiescic danie w zaroodpornym naczyniu i zapiekac pod przykryciem w twmp. 180° przez godzine.Wyjac z pieca i polozyc na wierzchu potrawy wiorki zimnego masla.
Przyrzadzic sos- w tym celu pokroic grzyby w paseczki,a cebule w kostke.Calosc osolic i podsmazyc na reszcie masla.Gdy grzyby beda miekkie,zaprawic sos smietana i wymieszac z drobno posiekana natka pietruszki.Kasze podawac z sosem i kiszonymi ogorkami.


*w przepisie wystepuje dodatkowo oscypek,ktorego niestety tutaj nie dostalam,a ktory w startej postaci nalezy przed pieczeniem dodac do kaszy.
Ja na koncu posypalam startym Cheddarem.




Smacznego :)


Te pozycje dolaczam do konczacej sie akcji kulinarnej Edysi "Jedzmy kasze"

9 komentarzy:

Polka pisze...

Jesu Gosia jaki obiad!
Nawet nie wiesz ile bym dała żeby móc wbić zęby w tego ogórka :)
Kaszą NIGDY nie pogardzę!

Uściski ciepłe :*

Monika pisze...

Kasza w takim sosie grzybowym.. Coś wspaniałego :)

Amber pisze...

Fajne danie.Kaszę bardzo lubię.A Twoją bym zjadła bez dodatków, tylko samą z tym wspaniałym grzybowym sosem!

aga pisze...

taki zestaw obiadowy to bym bardzo chetnie zjadla:)

Majana pisze...

O mniam! Zjadłabym taki obiadek :)))

Kuchareczka pisze...

Ja tylko bez mięsa, ale mogłabym zastąpić np. pieczarkami? Bo ja wegedziewczyna jestem :)

grazyna pisze...

Kasza z sosem grzybowym to coś, co bardzo lubię, a z tymi dodatkami, to pycha :)

magda k. pisze...

cudny obiad w sam raz na zimowe dni :)

Paula pisze...

z serem kaszy jeszcze nie próbowałam :)