Przepis ten wpadl mi w oko juz w zeszlym roku podczas czytania listopadowego numeru "Kuchni" pod nazwa Kasza Dziedzica i w koncu doczekal sie realizacji.Orginalny przepis troszke pozmienialam i dostosowalam do swojego smaku.
Danie wyszlo smakowite,jednakze moim zdaniem moze byc zdecydowanie troche mniej kuminu,bo dosc wyraznie zdominowal smak calosci.
EDIT: Kasza zdecydowanie zyskuje na smaku drugiego dnia,gdy sie "przegryzie" i kumin nie jest tak intensywny w smaku,jak zaraz po przyrzadzeniu.
Skladniki na 4 osoby:
- 200 g kaszy gryczanej (u mnie byla jeczmienna)
- 100 g luskanych orzechow wloskich
- 200 g bialego sera
- 200 g wedzonego boczku (parzonego)
- ok. 300 g karkowki wieprzowej
- 1 spora cebula
- 6-7 zabkow czosnku
- 2-3 lyzki miodu
- 1/4 kostki masla
- olej do smazenia
- 1 lyzeczka tymianku
- 1 lyzka kminu rzymskiego (jak wspomnialam wyzej nalezy uwazac z iloscia-moze byc spokojnie mniej)
- sol,pieprz
- troche sera Cheddar
Sos grzybowy:
- 1-2 garsci suszonych grzybow
- 1 szklanka gestej smietany
- 1 nieduza cebula
- 2 lyzki masla
- sol,pieprz
- 1/2 peczka pietruszki
Kasze ugotowac na sypko i nastepnie utaic,czyli odstawic z ognia i przykryc kocem lub pierzyna.Orzechy grubo posiekac i podsmazyc na odrobinie oleju z dodatkiem ok. 2 lyzek masla,wraz z obranymi ale nie pokrojonymi zabkami czosnku.Dobrze posolic i podlac miodem.Odparowac caly plyn,bez przerwy mieszajac,smazyc przez chwile.Orzechy z czosnkiem wymieszac z utajona kasza i pokruszonym bialym serem.Boczek i karkowke pokroic w gruba kostke,cebule- w piorka.Podsmazyc mieso z cebula na 1-2 lyzkach oleju i masle,dorzucajac pod koniec smazenia kumin.Wymieszac mieso z pozostalymi skladnikami,dodac tymianek,pieprz i sol.Umiescic danie w zaroodpornym naczyniu i zapiekac pod przykryciem w twmp. 180° przez godzine.Wyjac z pieca i polozyc na wierzchu potrawy wiorki zimnego masla.
Przyrzadzic sos- w tym celu pokroic grzyby w paseczki,a cebule w kostke.Calosc osolic i podsmazyc na reszcie masla.Gdy grzyby beda miekkie,zaprawic sos smietana i wymieszac z drobno posiekana natka pietruszki.Kasze podawac z sosem i kiszonymi ogorkami.
*w przepisie wystepuje dodatkowo oscypek,ktorego niestety tutaj nie dostalam,a ktory w startej postaci nalezy przed pieczeniem dodac do kaszy.
Ja na koncu posypalam startym Cheddarem.
Smacznego :)
Te pozycje dolaczam do konczacej sie akcji kulinarnej Edysi "Jedzmy kasze"
9 komentarzy:
Jesu Gosia jaki obiad!
Nawet nie wiesz ile bym dała żeby móc wbić zęby w tego ogórka :)
Kaszą NIGDY nie pogardzę!
Uściski ciepłe :*
Kasza w takim sosie grzybowym.. Coś wspaniałego :)
Fajne danie.Kaszę bardzo lubię.A Twoją bym zjadła bez dodatków, tylko samą z tym wspaniałym grzybowym sosem!
taki zestaw obiadowy to bym bardzo chetnie zjadla:)
O mniam! Zjadłabym taki obiadek :)))
Ja tylko bez mięsa, ale mogłabym zastąpić np. pieczarkami? Bo ja wegedziewczyna jestem :)
Kasza z sosem grzybowym to coś, co bardzo lubię, a z tymi dodatkami, to pycha :)
cudny obiad w sam raz na zimowe dni :)
z serem kaszy jeszcze nie próbowałam :)
Prześlij komentarz