W sumie bardzo nieskomplikowany deser, a jakze aromatyczny i smaczny.
Skladniki na tarte do formy o sr. 26 cm:
- 200 g maki pszennej
- 50 g cukru + 1-2 lyzki brazowego cukru do posypania sliwek
- 100 g zimnego masla
- szczypta soli
- 2 lyzki zimnej wody
- 500 g sliwek
- 50 g mascarpone
- 1 zoltko
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 lyzki mielonych migdalow
- 2 lyzki migdalow w platkach
Make, cukier, maslo, sol i wode szybko zagniesc na gladkie ciasto, zawinac w folie spozywcza i schladzac w lodowce ok. godziny.
Serek wymieszac z cukrem waniliowym i zoltkiem.
Serek wymieszac z cukrem waniliowym i zoltkiem.
Ciasto wyjac z lodowki i rozwalkowac miedzy dwoma warstwami folii spozywczej, wylozyc ciastem natluszczona forme robiac dodatkowo kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto posypac mielonymi migdalami i posmarowac mascarpone, poukladac sliwki, posypac je brazowym cukrem i platkami migdalow. Zawinac brzeg ciasta na sliwki i wlozyc do uprzednio nagrzanego do 180° na 30-40 minut (brzeg powinien sie zezlocic).
Podawac na cieplo z lodami waniliowymi.
**Srodek tarty wyszedl po upieczeniu bardzo miekki poprzez mase serowa polaczona z sokiem ze sliwek, wiec nalezy delikatnie nakladac lopatka.
Zrodlo: Lecker Trattoria
6 komentarzy:
Mniam, wspaniale musi smakować. Mam chęć od kiedy ujrzałam u Atinki,a teraz Ty Gosiu kusisz wspaniałą tartą:)
Uściski:*
cudowne połączenie smakowe! genialna
Pyszne połączenie smaków!
Gosiu,
piękna i kusząca tarta.
I te płatki i lody...
Cudownie po prostu.
Serdeczności!
Uwielbiam takie rustykalne tarty Gosiu :) Pieklam wczoraj podobna ale z innymi owocami. Lubie je za to, ze tak szybko mozna je przygotowac a przy tym smakuja oblednie... :))
Usciski.
Wygląda bardzo apetycznie, choć śliwki to nie jest do końca mój temat. No i te lody ^^ Mniam
Prześlij komentarz