czwartek, 11 października 2012

Rustykalna tarta ze sliwkami

.......zostala w niedzielne popoludnie upieczona i podana na cieplo z waniliowymi lodami....
W sumie bardzo nieskomplikowany deser, a jakze aromatyczny i smaczny.





Skladniki na tarte do formy o sr. 26 cm:

  • 200 g maki pszennej
  • 50 g cukru + 1-2 lyzki brazowego cukru do posypania sliwek
  • 100 g zimnego masla
  • szczypta soli
  • 2 lyzki zimnej wody
  • 500 g sliwek
  • 50 g mascarpone
  • 1 zoltko
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 lyzki mielonych migdalow
  • 2 lyzki migdalow w platkach
Make, cukier, maslo, sol i wode  szybko zagniesc na gladkie ciasto, zawinac w folie spozywcza i schladzac w lodowce ok. godziny.
Serek wymieszac z cukrem waniliowym i zoltkiem.
Ciasto wyjac z lodowki i rozwalkowac miedzy dwoma warstwami folii spozywczej, wylozyc ciastem natluszczona forme robiac dodatkowo kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto posypac mielonymi migdalami i posmarowac mascarpone, poukladac sliwki, posypac je brazowym cukrem i platkami migdalow. Zawinac brzeg ciasta na sliwki i wlozyc do uprzednio nagrzanego do 180° na 30-40 minut (brzeg powinien sie zezlocic).
Podawac na cieplo z lodami waniliowymi.
**Srodek tarty wyszedl po upieczeniu bardzo miekki poprzez  mase serowa polaczona z sokiem ze sliwek, wiec nalezy delikatnie nakladac lopatka.



Zrodlo: Lecker Trattoria

6 komentarzy:

Majana pisze...

Mniam, wspaniale musi smakować. Mam chęć od kiedy ujrzałam u Atinki,a teraz Ty Gosiu kusisz wspaniałą tartą:)
Uściski:*

Antenka pisze...

cudowne połączenie smakowe! genialna

Kamila pisze...

Pyszne połączenie smaków!

Amber pisze...

Gosiu,
piękna i kusząca tarta.
I te płatki i lody...
Cudownie po prostu.
Serdeczności!

majka pisze...

Uwielbiam takie rustykalne tarty Gosiu :) Pieklam wczoraj podobna ale z innymi owocami. Lubie je za to, ze tak szybko mozna je przygotowac a przy tym smakuja oblednie... :))

Usciski.

katie pisze...

Wygląda bardzo apetycznie, choć śliwki to nie jest do końca mój temat. No i te lody ^^ Mniam