Wczoraj tradycyjnie byl piatek,a co za tym idzie zdecydowanie rybny dzien,co prawda jadamy czesciej ryby,bo tez je lubimy,ale piatek jest zawsze tradycja :)
Jako,ze normalnie smazonych filetow mi sie nie chcialo,to zrobilam frykadelki rybne z serem.
Skladniki :
- 1 kg fitelow rybnych (biala ryba)
- ok.60 g tartego sera (moze byc Cheddar,Bergkäse,Ementaler)
- 2-3 lyzki bulki tartej (zaleznie od konsystencji rybnej masy)
- 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
- 2 lyzki posiekanego koperku
- 4 posiekane dymki (ja ich nie mialam i dodalam drobno posiekana mala cebule)
- 1 jajko
- sol,pieprz
- 1-2 lyki soku z cytryny
- maka do obtaczania
Na patelni rozgrzac olej i obtoczone w mace frykadelki smazyc z kazdej strony na zloty kolor.
Podawac z ziolowym dipem i salata.
Ziolowy dip:
- 3 lyzki majonezu
- 3-4 lyzki naturalnego jogurtu
- 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 lyzki posiekanego szczypiorku
- 1 lyzeczka posiekanych drobno kaparow
- 1 zabek czosnku
- sol,pieprz
Smacznego :)
2 komentarze:
Książę Małżonek od dawna męczy o kotleciki rybne... Muszę spróbować.
polecam :))))
Prześlij komentarz