sobota, 31 stycznia 2009

Frykadelki rybne


Wczoraj tradycyjnie byl piatek,a co za tym idzie zdecydowanie rybny dzien,co prawda jadamy czesciej ryby,bo tez je lubimy,ale piatek jest zawsze tradycja :)
Jako,ze normalnie smazonych filetow mi sie nie chcialo,to zrobilam frykadelki rybne z serem.

Skladniki :

  • 1 kg fitelow rybnych (biala ryba)
  • ok.60 g tartego sera (moze byc Cheddar,Bergkäse,Ementaler)
  • 2-3 lyzki bulki tartej (zaleznie od konsystencji rybnej masy)
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
  • 2 lyzki posiekanego koperku
  • 4 posiekane dymki (ja ich nie mialam i dodalam drobno posiekana mala cebule)
  • 1 jajko
  • sol,pieprz
  • 1-2 lyki soku z cytryny
  • maka do obtaczania
Rybe osuszyc,pokroic na kawalki i zmielic,dodac pozostale skladniki,wyrobic na gladka mase,formowac frykadelki i wstawic je na ok.15 minut do lodowki,zeby masa troche stwardniala.
Na patelni rozgrzac olej i obtoczone w mace frykadelki smazyc z kazdej strony na zloty kolor.
Podawac z ziolowym dipem i salata.
Ziolowy dip:
  • 3 lyzki majonezu
  • 3-4 lyzki naturalnego jogurtu
  • 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 lyzki posiekanego szczypiorku
  • 1 lyzeczka posiekanych drobno kaparow
  • 1 zabek czosnku
  • sol,pieprz
W misce wymieszac majonez z jogutem,dodac ziola,kapary i przecisniety przez praske czosnek,przyprawic i podawac z kotlecikami rybnymi i zielona salata.
Smacznego :)

2 komentarze:

Pinos pisze...

Książę Małżonek od dawna męczy o kotleciki rybne... Muszę spróbować.

Gosia pisze...

polecam :))))