czwartek, 26 lutego 2009

Kurczakowe placuszki


Ostatnio przypadkiem natknelam sie na stronie cincin na ten wlasnie przepis,od razu stwierdzilam,ze to pewny strzal w dziesiatke.
Tak tez bylo i te placuszki beda na pewno czestszym gosciem na naszym stole.
Podalam je z kaszka kuskus i marynowana papryka.Przepis troche zmodyfikowalam dodajac czosnek,cebule i szczypiorek.

Skladniki:
  • 200g platow z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 200g sera zoltego
  • 4 jajka
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • sol,pieprz,ziola prowansalskie,1-2 zabki czosnku
  • 1 lyzka posiekanego szczypiorku
Mieso umyc,osuszyc i pokroic w mala kosteczke.Pieczarki oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach,tak samo ser.Wymieszac to wszystko w misce z jajkami,maka i przyprawami.
Smazyc na zloty kolor.
Smacznego :)

6 komentarzy:

Adrijah pisze...

Jakby były bez pieczarek, sera i cebuli, do tego nie usmażone, a upieczone to może nawet by mi wątroba wyrzutów nie robiła jakbym spróbowała :) bo kuszą

edysia79 pisze...

Znam ten przepis, te kotleciki są ulubioną przez gości pozycją rodzinnych imprez :)
Kuskus w kulkach też świetnie się prezentuje.

adda73 pisze...

To jest świetny przepis !!! Coś innego i smacznego z popularnych filetów drobiowych. Można też przyrządzić podobnie kotlety, ale zamiast pieczarek daje się kukurydzę z puszki. A kuskus idealnie pasuje do tych kotletów :)

Gosi@ pisze...

-Adrijah- hihi,ale masz wymagania (oczko)-mimo wszystko polecam,nawet smazone :)

-Edysiu-dziekuje-ja wiem,ze ten przepis juz wiekowy jest,bo z 2007 roku,ale ja go nie znalam i czasem takie "dinozaury" sie super sprawdzaja :)

-Adda-no,tez bylismy zachwyceni ta odmiana kotletow-zupelnie inaczej smakuja niz zwykle panierowane piersi z kurczaka

asieja pisze...

w towarzystwie mojego ulubionego kuskusa chętnie bym zjadła:-)

Gosi@ pisze...

-asieja-w takim badz razie polecam :)))