poniedziałek, 16 marca 2009

Quiche z wedzonym lososiem i kozim serem


Niedawno na blogu Karolci czytalam bardzo apetyczny przepis na ten quiche,a ze takowego jeszcze nigdy nie robilam,to uraczylam wczoraj rodzinke na obiadek,wszystkim bardzo smakowalo,nawet nasza corka sie nie krzywila na dodatek koziego serka :)
Skladniki na forme o sr. 26 cm:
Ciasto:
  • 250g maki
  • 150g zimnego masla (pokrojonego w kawaleczki)
  • 4 lyzki lodowatej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 200g wedzonego lososia
  • 100g koziego twarozku
  • 1 por (biala czesc-pokrojona w plasterki)
  • 1 lyzka oliwy
  • 250ml mleka
  • 3 duze jajka
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 1 lyzka posiekanego szczypiorku
  • sol,pieprz
Skladniki na ciasto szybko zagniesc na jednolita mase,rozwalkowac i wylozyc nim natluszczona forme do tarty (ja wzielam normalna tortownice,bo moja forma sie calkiem niedawno potlukla i nie zdazylam nowej zakupic :( ),przykryc papierem do pieczenia,wysypac suchym grochem lub fasola i wstawic na 30 minut do lodowki,nastepnie podpiec 15-20 minut w nagrzanym do 200° piekarniku,wyjac ,usunac papier i ziarna,odstawic.
Por podsmazyc na oliwie do miekkosci,wymieszac w miseczce z pokrojonym drobno lososiem i wylozyc to rownomiernie na podpieczone ciasto.
Jajka rozbeltac z mlekiem,dodac pokruszony serek,szczypiorek i przyprawy.
Zalac przygotowany quiche.
Piec ok.30 minut w 200°C.
Smacznego :)

4 komentarze:

Karolina Beaudet pisze...

Ojejku, ale niespodzianka :-) Cieszę się bardzo, że smakowało :-) Pozdrawiam!!!

Gosia pisze...

Karolciu-jasne,ze smakowalo :))

asieja pisze...

tez chciałabym zostac uraczona tak cudnie wyglądającym daniem

Majana pisze...

Mniam,ależ cudownie wygląda! Jak z łososiem wędzonym to na pewno przepyszne!:)