Teraz w sezonie szparagowym jeszcze nie raz zamieszcze jakies przepisy z tym przepysznym warzywem,ktore jest jednym z moich ulubionych :) ,wprawdzie szparagi sa dostepne w sprzedazy praktycznie przez caly rok,ale wiadomo,ze najsmaczniejsze i najswiezsze sa wlasnie teraz.
W zaleznosci od klimatu sezon szparagowy zaczyna sie koncem marca gdzieniegdzie i konczy sie oficjalnie 24 czerwca w dniu Sw. Jana.
Szparagi nalezy mozliwie kupowac swieze,zeby koncowki lodyg nie byly zdrewniale,swiezosc mozna sprawdzic naciskajac paznokciem lodyge- powinna wydzielic sok lub pocierajac dwie lodygi o siebie-powinny lekko kwiczec.
Zielone szparagi sa lagodniejsze w smaku i nie ma potrzeby obierania ich,jedynie moze koncowke na wysokosci do 5 cm.
Szparagi sa bardzo malo kaloryczne (w 100g jest zaledwie 15 kcal) i bogate w substancje mineralne,a wiec,nie tylko bardzo smaczne,ale i zdrowe :)
Dzisiaj wykorzystalam jeden z przepisow ze swiezo nabytej ksiazki ze szparagowymi przepisami,z ktorej jeszcze na pewno bede w tym sezonie korzystac :)
Skladniki na 4 osoby:
- po 250g bialych i zielonych szparagow
- 80 g masla
- 1 zoltko
- 1 lyzka bialego wina
- 1/2 peczku pietruszki (drobno posiekac)
- 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego
- 2 lyzki gestej smietany
- sol,pieprz,sok z cytryny
Szparagi biale obrac i odkroic koncowki,zagotowac wode z dodatkiem cukru i soli,wlozyc szparagi i gotowac 15-20 minut (w zaleznosci od grubosci szparagow) ,w polowie czasu wlozyc zielone szparagi do gotujacej sie wody-zielone potrzebuja srednio polowe czasu mniej niz biale.
Odcedzic,podawac z sosem,do tego polecam ryz i kawalek miesa-u nas byl grilowana karkowka.
Smacznego :)
7 komentarzy:
Oj, piękne :) Ja sobie kupiłam żółte z zamiarem wypróbowania i zrobiłam z nich zupkę hi hi;) , ale takie jak Twoje bardziej mi się podobają :)
Pozdrawiam
Dzieki Majanko :) a zoltych,to nie widzialam jeszcze,musze sie porozgladac
Ależ apetyczne zdjęcia. Czas kupić szparagi. Zazwyczaj jemy tylko polane masełkiem i gotowane parze, ale Twój przepis jest bardzo zachęcający :))
Mmmm dwie pyszne wersje białe szparagi i zielne. Zamawiam podwójna porcję. ;)))
Pozdrawiam!
-Adda- polecam wyprobowanie innych przepisow ze szparagami-swego czasu jadalam tylko zapiekane z szynka pod beszamelem,a teraz duzo eksperymentuje i jakby je nie zrobic,to zawsze smakuja wysmienicie :)
-Notme-zamowienie przyjete :)
Wyglądają cudownie :) Ten sos ślicznie kolorystycznie komponuje się ze szparagami :)
-casiu-dziekuje :)))
Prześlij komentarz