Ostatnio ogladalam program Jamiego Olivera o....... szparagach i stamtad czerpie ten pomysl na tarte ziemniaczana :))
Skladniki na blache ok. 35x25 cm:
- 1 kg ziemniakow (obrac i ugotowac)
- 3 rodzaje tartego sera (np.cheddar,ementaler i parmezan) po ok. 75g
- ok.150g bekonu (pokroic w kostke i lekko podsmazyc)
- 2 jajka
- ok.250 ml slodkiej smietany
- ciasto francuskie (gotowe- mrozone) ze 4 kawalki,tak,zeby wystarczylo na blache
- 7-10 zielonych szparagow (obrac ok.1/3 od dolu,zblanszowac w osolonej wodzie)
- salata (rukola,roszponka,fryzyjska lub lodowa po prostu)
- sol,pieprz
Ciasto francuskie rozmrozic i rozwalkowac na wielkosc blachy,wylozyc nim natluszczona blache,na ciasto wylozyc mase ziemniaczana,na wierz polozyc zblanszowane szparagi,piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30-40 minut.
Podawac z salata polana vinegretem.
Smacznego :)
5 komentarzy:
Mmm wygląda apetycznie! :) Kupiłam sobie zielone szparagi i mysle co z nimi zrobic :) Pozdrawiam.
No,to polecam Majanko :)))
Wygląda bosko, a ja kocham szparagi! :)
widzę, ze i u Ciebie szparagowo się zrobiło, ale jak tu ni jeść szparagów jak taki krótki ich sezon
-i like cooking- ciesze sie,ze ci sie podoba :)
-aga- szparagowo,fakt.....kocham szparagi :)))
Prześlij komentarz