niedziela, 3 maja 2009

Tarta ziemniaczana ze szparagami


Ostatnio ogladalam program Jamiego Olivera o....... szparagach i stamtad czerpie ten pomysl na tarte ziemniaczana :))

Skladniki na blache ok. 35x25 cm:
  • 1 kg ziemniakow (obrac i ugotowac)
  • 3 rodzaje tartego sera (np.cheddar,ementaler i parmezan) po ok. 75g
  • ok.150g bekonu (pokroic w kostke i lekko podsmazyc)
  • 2 jajka
  • ok.250 ml slodkiej smietany
  • ciasto francuskie (gotowe- mrozone) ze 4 kawalki,tak,zeby wystarczylo na blache
  • 7-10 zielonych szparagow (obrac ok.1/3 od dolu,zblanszowac w osolonej wodzie)
  • salata (rukola,roszponka,fryzyjska lub lodowa po prostu)
  • sol,pieprz
Ugotowane ziemniaki ubic ze smietana,jajkami i serami,dodac podsmazony bekon,doprawic sola i pieprzem.
Ciasto francuskie rozmrozic i rozwalkowac na wielkosc blachy,wylozyc nim natluszczona blache,na ciasto wylozyc mase ziemniaczana,na wierz polozyc zblanszowane szparagi,piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30-40 minut.
Podawac z salata polana vinegretem.
Smacznego :)

5 komentarzy:

Majana pisze...

Mmm wygląda apetycznie! :) Kupiłam sobie zielone szparagi i mysle co z nimi zrobic :) Pozdrawiam.

Gosia pisze...

No,to polecam Majanko :)))

http://ilikecooking.blox.pl pisze...

Wygląda bosko, a ja kocham szparagi! :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

widzę, ze i u Ciebie szparagowo się zrobiło, ale jak tu ni jeść szparagów jak taki krótki ich sezon

Gosia pisze...

-i like cooking- ciesze sie,ze ci sie podoba :)

-aga- szparagowo,fakt.....kocham szparagi :)))