Jedna z trzech propozycji Gos w tym wydaniu Weekendowej Cukierenki bylo to bardzo czekoladowe ciasto,mialam tutaj troche obiekcje przez te surowe jajka,ale w sumie zima jest i raczej mniej szkodliwe chyba sa niz latem.....
Ciasto mimo,ze dosyc sporo uszczuplilam cukier bylo i tak dosc slodkie,no,ale nic dziwnego,tyleeeeee czekolady........
Pycha bylo i takie leciutenkie w smaku................
Skladniki:
Spod:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g masla
- 5 jaj
- 1 lyzka kakao
- 175 g cukru (dalam 140 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masla
- 3 jajka
- 115 g cukru (dalam 90 g)
- 2 lyzeczki kakao
- 2 lyzeczki zelatyny w proszku
- 65 g bialej czekolady
- skorka z 1 pomaranczy
- 115 g cukru (dalam 90 g)
- 3 jajka
- 2 lyzeczki zelatyny w proszku
W kapieli wodnej rozpuscic maslo z czekolada,odstawic do przestygniecia.W tym czasie ubic zoltka z kakao i dodajac czekolade z maslem dobrze wymieszac.Ubic bialka na sztywna piane i dodajac po troche cukier nadal ubijac,wymieszac piane z masa czekoladowa i wylac do foremki,wygladzic i piec ok. 25-30 minut.Wyjac ciasto i wystudzic.
Mi niestety sie zbyt malo upieklo,cos mi ostatnio piekarnik czasem plata figle :( :(
Ciemny mus zrobic w ten sam sposob,co spod ciasta dodajac na koncu rozpuszczona w 80 ml goracej wody zelatyna,wylozyc na wystudzone ciasto i odstawic na pare godzin do lodowki,zeby stezal.
Jasny mus zrobic w ten sam sposob,tylko oczywiscie bez dodadku masla tutaj.Wylozyc delikatnie na ciemny mus i wstawic do lodowki na kilka godzin.
Smacznego :)
26 komentarzy:
Gosiu, cudownie wygląda Twóje ciasto ! Te równiutkie warstwy, no po prostu pyszności!:))
Pozdrawiam:)
Wygląda cudownie i bardzo pysznie:)
Coś w sam raz na osłodę mroźnych dni!
Gosiu!
Jestem pod wielkim wrażeniem!:)
Piękne, wyraźnie zaznaczone warstwy, no bajka po prostu:)
Prawda, że lekkie?:) Gdzie tak dużo czekolady :D
Dziękuję za wspólne pieczenie:)
Pozdrawiam!
Wspaniałe!
Ach te Twoje torciki Gosiu.
Zawsze w kancik, piękne, równiutkie...takie eleganckie.
Buziaki
M.
Ale smakowicie wygląda !!!! No nie wiem czy jeszcze się i na ten torcik nie skuszę w takim razie :)))
Dostojnie się prezentuje, pięknie wyszedł!
cudownie wygląda, już się rozpłynełam na jego widok :)
Bardzo smacznie się prezentuje ten torcik
wygląda obłędnie :)
Wygląda jak z cukierni taki równiutki:) Poprosze kawałeczek:)
Na ten torcik chyba się skuszę pomimo,że na cukierenkowe przepisy w tym miesiącu brakuje mi czasu i osób które by to zjadły :) Twoje zdjęcie mnie urzekło :)
I ja już niedługo będę delektować się tym cudem, a teraz popatrzę sobie na te wspaniałe warstwy :)
Gosiu, jak Ty to robisz, ze wszystkie Twoje ciasta tak swietnie wygladaja? Torcik-marzenie :)
Zjadłabym, zaraz po moim dzisiejszym brownie :)A potem poziom cukru we krwi mierzyć by mi trzeba w czekoladobarach ;)
Wygląda przepysznie, co prawda zrobiłam już ciasto marchewkowe i wcale nie miałam zamiaru robić tego torciku, ale patrząc na twoje zdjęcie, mam ochotę zmienić zdanie.
Torcik wyglada u Ciebie delikatnie jak chmurka Gosiu, sliczny!
A ja przegapiłam Cukiernię... Ale nie zrobię, bo się odchudzam, tylko będę podziwiać przez ekran :)
Aj, jakie piękne! Niesamowicie kuszący ten torcik :) Chciałabym taki na urodziny.
Mowisz Gosiu, ze slodkie i czekoladowe (jak i nazwa potrojna) to ja bym je pozarla, bo tak lekko u Ciebie wyglada!
Nadrabiam zaległosci internetowe i z przyjemnoscią ogladam na blogach kolejne odsłony WC :) Torcik potrójnie czeko śliczny!
Ależ apetyczne to ciasto!....:)
Fantastyczny ten torcik :) Z przyjemnością zasmakowałabym tej mocno czekoladowej poezji :) Pozdrawiam
Bardzo serdecznie dziekuje Wam za przemile komentarze :)
U mnie nadal zycie nieco chaotyczne,a poza tym mysle,ze ta nie majaca konca zima tez akurat nie pomaga w uzyskaniu dobrego nastroju.......Taka pogoda jest w zasadzie tylko dobra na urlop narciarski,a poza tym......
Raz jeszcze dziekuje za odwiedziny u mnie :) :) :)
iście czekoladowe :)
Prześlij komentarz