Po tych wszystkich grzybowych daniach,o ktorych jeszcze napisze w najblizszych dniach,zaczelo mnie wczoraj nosic za czyms slodkim.Tym bardziej,ze pogoda za oknem od trzech dni jest zdecydowanie sprzyjajaca do umoszczenia sie z kocem i ksiazka w fotelu w towarzystwie kota, filizanki herbaty i kawalka dobrego ciasta.
Przypomnialo mi sie od razu zaproszenie Carmelliny do upieczenia Bawarskiego placka z wegierkami we wrzesniowym wydaniu Weekendowej Cukierni.
Mieszkam juz tyle lat w Niemczech i od dawna obiecuje sobie upiec go wlasnie,taki najzwyklejszy i najbardziej tu popularny Zwetschgendatschi i jakos do tej pory zawsze kusily mnie inne przepisy,ale teraz nadarzyla sie okazja,z ktorej jakze skwapliwie skorzystalam :)
Ciasto jest pyszne,mocno sliwkowe,nie za slodkie-po prostu idealne..... zdecydowanie polecam :)
Skladniki na duza blache:
- 20 g drozdzy
- 75 g roztopionego masla
- 200 ml letniego mleka
- 400 g maki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru + 1 lyzka
- 1250 g sliwek
- 50 g posiekanych migdalow
- 1/2 lyzeczki cynamonu
Sliwki umyc,wypestkowac,pokroic na cwiartki.
Ciasto zagniesc energicznie w celu odpowietrzenia go,rozwalkowac na blache wysmarowana maslem,poukladac na nim sliwki nacieciem do gory,posypac migdalami i piec ok. 30 minut na dolnym poziomie w uprzednio nagrzanym do 220° piekarniku.
Reszte cukru wymieszac z cynamonem i posypac jeszcze cieple ciasto zaraz po wyjeciu z pieca.
Smacznego :)
Polecam rowniez pieczone przeze mnie do tej pory inne ciasta ze sliwkami :
- Odwrocony placek sliwkowy
- Ciasto ze sliwkami i kremem kawowo-twarozkowym
- Ciasto sliwkowo-kokosowe
- Czekoladowe ciasto sliwkowe
- Francuskie ciasto ze sliwkami
23 komentarze:
Pysznie wyglada. To byloby "nietaktem" gdybys Gosiu nie upiekla tego ciasta :))) Ja tez mam zamiar sie na nie skusic tylko nie wiem, kto to pozniej bedzie u mnie jadl :)) Podejrzewam, ze jak zwykle ja sama bede musiala oproznic cala blaszke. Juz sie zaczynam martwic o moje biodra :))
Milego dnia Gosiu :)
majko, zawsze możesz część ciast zamrozić albo oddać sąsiadom, ucieszą się :)
a Ty Gosiu chyba jesteś pierwsza w cukierni
o takie ciasto to ja lubię najbardziej , kupie śliwki i upike na weekend
bardzo piękne to twoje , takie domowe eleganckie ciasto , takie najukochańsze
o jaki fajny placek, domowy, takie sa najlepsze :) I kasztan! ja jeszcze kasztana w tym roku nie zdobyłam ;)
Zjadłabym teraz kawałeczek tego ciasta, ze śliwkami to na pewno jest pyszne:)
Bardzo lubię połączenie śliwek i cynamonu :)
Chyba mnie zjadło, tzn. komentarz :)
A pisałam, że takiego placuszka to strasznie mi się dzisiaj chce.
Piękny.
serdeczności
M.
Gosiu wspaniały. Muszę i ja go zrobić we wrześniu.
Ciasta ze śliwkami to chyba jedne z najsmaczniejszych owocowych wypieków jak dla mnie :) No , jeszcze jabłkowe mogą się z nimi równać ;)
Swietny placek i moze nawet uda mi sie w weekend upiec, bo szef mnie obdarowal soczystymi sliwkami. :)
mocno owocowe, moja Babcia piecze podobne więc z chęcią bym się na takie skusiła (:
i w końcu coś więcej niemieckiej kuchni bym zasmakowała!
Ja siĘ przymierzam do niego w weekend, bo tak samej całą blaszkę opchnąc to grozi niestrawnością ;D A tak będzie razniej:)* Czuję się skuszona!
Pozdrawiam !
No to Gosiu 'rodziewiczyłaś' wrześniowe wydanie WC :)
Zdecydowanie piękny placek, bardzo się cieszę, że się udał :*
Pozdrawiam Carmellina
Maju o biodra tez sie martwie,ale zaczelam regularnie chodzic na sport,wiec juz mniejszy strach pozostal....
No i w koncu mialam okazje ten typowy niemiecki placek sliwkowy upiec,bo rzeczywiscie wstyd ;)
Nina no wiesz.....ktos musi byc pierwszy ;) ciesze sie,ze tym razem trafilo na mnie ;)
Margot takie wlasnie jest....takie domowe...dziekuje :)
Kuchareczko dzieki :) a kaszatnow tutaj zatrzesienie jest,tylko zbierac....
eweno zapraszam i polecam :)
Paula oj...ja rowniez....i jeszcze koniecznie do jablek cynamon...
Monis no,to zapraszam na kawalek :)
buzka**
Kabamaiga dziekuje i polecam....polecam....pycha jest :)
abbra ja chyba wszelkie wypieki z owocami lubie i te letnie i te jesienne......
Karolina no kochana...to tylko korzystac z tego daru :) :)
Viri dzieki i naprawde polecam,przez ten cienki placek jest bardzo mocno sliwkowe wlasnie :)
Szarlotku noooo,po calej blasze to pewnie by sie niestrawnosci dostalo (hihi),tzeba bliznich poczestowac :)
Carmellina no,to sie ciesze,ze choc raz mi sie to udalo :D :D dziekuje i sie rowniez ciesze,ze w koncu sie na niego skusilam :)
O już zrobiłaś! Ale fajnie!:))
Ślicznie Ci wyszło , wygląda baaaardzo smaczniutko!
Pozdrowienia:)
Pycha i cudnie wygląda ! Też zrobię :)
Śliwkowe na drożdżowym cieście. Pyszne są takie ciasta. A jaki zapach roznosi się po domy przy pieczeniu.
Kocham ciasta śliwkowe, pysznie wygląda to bawarskie!
cisto wyglada bardzo smakowicie:) drozdzowe i ze sliwkami, ach jakie musi byc pyszniutkie:)
jak na drożdżowym spodzie to wchodzę w to :)bardzo ciekawy przepis - pozdrawiam gorąco
Pięknie Ci się upiekł!
Ja się przymierzam.Boję się jedynie,że zjem sama....
Gosiu tym razem wyprzedziłaś nawet Alcię :))
A to się nieczęsto zdarza!
Wspaniałe ciasto. Ja się przymierzam na niedzielę i 3/4 od razy wyniosę do pracy a co! :D
Nie będę sama jadła niech inni też mają odrobinę przyjemności :)
Dziękuję i buziaki! :*
Och Gosiu, no ktoz inny jak Ty powinien tym plackiem zaczac wrzesniowa WC? :)
Az troche zaluje, ze ostatnio mam ochote tylko na kruche ze sliwkami...
Pozdrowienia sle :)
Prześlij komentarz