Po pysznych tartaletkach ze sliwkami, ktore niedawno robilam nabralam znowu ochoty na nie, a ze jeszcze na targu dostalam swieze maliny i jezyny, to uzylam je do upieczenia nastepnych i w sumie dosc podobnych babeczek :)
Skladniki na 6 sztuk babeczek o srednicy ok.10cm:
Krem:
- 150 g mascarpone
- 100 g smietanki kremowki
- 1 jajko
- 2 lyzki cukru
- starta skorka z 1 cytryny
- jezyny i maliny (mozna uzyc mrozonych)
- platki migdalowe
Skladniki kremu zmiksowac razem, owoce ulozyc na przygotowanym ciescie, zalac kremem, posypac kruszonka i platkami migdalowymi.
Piec ok. 30-35 minut w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku, podobnie, jak przy sliwkowych babeczkach, pod koniec pieczenia mozna przykryc aluminiowa folia.
Smacznego :)
16 komentarzy:
ale kusisz!
Jejku jakie piękne zdjęcia! Cudowne są te tarteletki Gosiu!
:)
cudowne! baaaaardzo kuszace!
Babeczki jak malowane!
Gosiu! Oszałamiające! Jak dobrze, że mam jeszcze w ogrodzie maliny i jeżyny! Nie wytrzymam jeśli nie upiekę:)
Serdeczności!
Ależ żałuję że nie mam już jeżyn! Wyglądają zachwycająco!:-)
Ach, zeby zdjecia na Twoim blogu pachnialy... kuszace te babeczki!
Gosiu mam nadzieję, że pysznie spędzasz czas w PL! Baw się dobrze i kup sobie Biokap :)
:*
jakie one sliczne...;) chętnie bym jedną porwała
Wyglądają cudownie .Takie małe wspomnienie lata
Pierwsze zdjecie malin i jezyn przyprawilo mnie o slinotok. Potem zerknelam na tarteletki i teraz koniecznie musze zjesc cos slodkiego :)
Och, maliny, jeżyny! Uwielbiam te letnie smaki. Tartaletki wyglądają bardzo smacznie!
jak ja lubie takie słodkości:) Porywam dwie sztuki :)
Dziekuje slicznie :) :)
Ewelinko-niestety,Biokapu nie kupilam, bo najdzwyczajniej na jeleniogorskiej ,a juz tym bardziej dziwnowskiej "wsi" go nie ma w aptekach,ale zamowie w aptece internetowej.On jest tylko w wybranych aptekach duzych miast,ale jak nadal zadowolona z niego jestes,to jak najbardziej :)
Lubię takie wypieki :)
lekkie skwaszenie miny od jeżyn.
ciepłą herbatę w wielkim kubku.
kraciasty koc.
:)
...oj tak....tez tak lubie i powoli jest wlasnie TEN czas na to :)
Prześlij komentarz