piątek, 15 sierpnia 2008

Drobiowe roladki nadziewane serem plesniowym i suszonymi pomidorami

Ten przepis bierze udzial w "Pomidorowym Tygodniu Olgi" :))



Skladniki na 4 osoby
  • 2 podwojne filety z piersi kurczaka
  • peczek bazylii
  • 100g plesniowego sera typu Roquefort lub inny
  • 100g suszonych pomidorow w oliwie
  • 2-3 lyzki posiekanych migdalow lub orzechow
  • oliwa do smazenia
  • sol,pieprz
Filety oplukac,przeciac wzdluz na po,lekko rozbic,przyprawic sola i pieprzem.
Bazylie oplukac i posiekac,pomidory troche osaczyc i rowniez drobno pokroic,ser pokruszyc i razem z posiekanymi migdalami czy orzechami dobrze wymieszac.
Tak przygotowana mase klasc na mieso,zwinac i spiac wykalaczkami lub obwiazac bawelniana nicia.
Rozgrzac oliwe,roladki obsmazyc z kazdej strony ,podlac bulionem drobiowym(ok. szklanki) i ok. 15 minut dusic,odstawic.
W miedzyczasie przygotowac: sos pomidorowo-pietruszkowy
  • 3-4 dojrzale pomidory sparzyc,obrac ze skorki,pokroic,zmiksowac i przetrzec przez sitko,nastepnie dodac:
  • 1 lyzke miodu
  • 1 lyzke masla
  • 1 lyzke przecieru pomidorowego
  • 1 lyzke octu balsamicznego lub winnego
  • 1-2 lyzki maki ziemniaczanej
  • sol,pieprz
  • 2-3 lyzki posiekanej natki pietruszki
Zmiksowac wszystkie te skladniki,wymiszac z ostudzonym bulionem od smazenia miesa (roladki uprzednio wyjac na talerz)-krotko razem zagotowac,odstawic na bok.

Ubic 2 lyzki slodkiej,mocno schlodzonej smietany,wymieszac delikatnie z sosem i od razu podawac z goracymi roladkami.

Do tego pasuje wysmienicie ryz i zielona salata z vinegretem.

Smacznego !!!!!!!!!!!!!!!! :)


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Alez kompozycja :)slinka cieknie na sam widok.