czwartek, 9 października 2008

Placki ziemniaczano-dyniowo-cukiniowe


Ziemniaczany Tydzień część II 3-12.X.2008

Wczoraj zrobilam zarypiaste placki na kolacje,w sumie w pierwotnym przepisie byly ziemniaczano-dyniowe,ale jak zwykle mnie palce swierzbily,zeby dodac cos od siebie,a wiec dodalam cukinie :)))

Skladniki :

  • 5-6 ziemniakow (srednich)
  • ok. 700g dyni (jesli Hokkaido,to umytej i pokrojonej,reszta musi obrana byc przed pokrojeniem)
  • 2-4 cukinii (zalezy od wielkosci-raczej nieduze)
  • 1-2 cebule (nieduze)
  • sol,pieprz,maka,2 cale jajka,peczek szczypiorku
Ziemniaki i cala reszte warzyw obrac i zetrzec na tarce "buraczanej",przyprawic i posmazyc placki na rozgrzanej oliwie ,a w miedzyczasie przygotowac dip:
  • 200g sera feta
  • peczek swiezej bazylii
  • sol,pieprz,1-2 lyzki gestej smietany (lub naturalnego jogurtu)
Ser rozdrobnic widelcem,dodac przyprawy,smietane i bazylie

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

przemówiła do mnie fotka tych placków :) wyglądają super

Gosia pisze...

Dzieki i rownie dobrze smakuja :)