środa, 12 listopada 2008

Indyk z warzywami i orzechami nerkowca


Druga propozycja w ramach Orzechowego Tygodnia jest chinszczyzna na sposob seczuanski z dodatkiem orzechow nerkowca,jest to jedno z moich ulubionych dan,gdy idziemy jesc :)



Skladniki na 4 osoby :
  • 500 g miesa z piersi indyka (pokroic w spora kostke)
  • 1 spora cebula (obrac i pokroic w polkrazki)
  • 1 czerwona papryka (oczyscic i pokroic w kostke)
  • 100-150 g straczkow groszku cukrowego
  • 150g zielonych mini-szparagow
  • ok. 200g swiezych kielkow sojowych
  • 1-2 zabki czosnku
  • kawaleczek swiezego imbiru (obrac i zetrzec na tarce)
  • 100 g orzechow nerkowca (uprazyc bez tluszczu na patelni)
  • mala papryczka chili (drobno pokroic-bez nasion)
  • 2 lyzki oleju sezamowego
  • 2-3 lyzki oleju zwyklego
  • sol,pieprz,mielona kolendra
  • 2 lyzki sosu rybnego
  • 1-2 lyzki sosu ostrygowego
Mieso podsmazyc na oleju,dodac wszystkie warzywa,przyprawic i krotko smazyc,tak,aby warzywa byly al dente,przed podaniem posypac orzechami,serwowac z ryzem jasminowym.
Smacznego :)

Brak komentarzy: