Ten w sumie prosty a rewelacyjny przepis mam od forumowej kolezanki Kamili,robilam go w sumie tylko pare razy,pewnie juz w efekcie koncowym i tak,nie jak Kamila (sorki) ,ale mimo wszystko pozostanie to Jej przepisem :)) w poczatkowej wersji - piersi kurczaka maja byc wzdluz przeciete i wypelnione pieczarkami i ulozone tym przecieciem do gory do zapiekania, ja w miedzyczasie "zrobilam" z tego kieszonki wypelnione pieczarkami i spiete wykalaczkami......
Skladniki na 4 osoby:
- 4 platy z piersi kurczaka
- 300-400 g pieczarek
- 1 duza cebula
- sol,pieprz
Pieczarki oczyscic pedzlem,pokroic w slupki lub kostke,cebule rowniez,podsmazyc na oleju z dodatkiem masla (pod koniec) ,posolic,popieprzyc,wypelnic kieszonki ,spiac wykalaczkami,wylozyc do natluszczonej formy,podlac ok. 400ml drobiowego rosolku i wlozyc do nagrzanego (ok.180-200°) piekarnika,piec ok.30 minut (ja mialam wiecej pieczarek niz powinno bylo byc,wiec je tez drobno pokroilam i dodalam extra do sosu).
Przed koncem pieczenia dodalam do sosu:
- ok.200g fety (drobno pokrojonej)
Do tego podalam pyszny ryz z groszkiem :)
- ok.150g ryzu jasminowego (na 4-5 osob)
- ok.100g mrozonego groszku
- 1 lyzka masla
- sol
Podawac z surowkami albo konserwowanymi warzywami (u mnie byla to grilowana-marynowana papryka)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz