.......Swieta........swieta ......i po swietach......
Czemu zawsze to tak szybko mija???? tyle czekania, szykowania i przygotowan, a mina nie wiadomo kiedy..... jutro Sylwester........pare godzin pozniej przywitamy rok 2012......Pamietam, jak kiedys myslalam, ze w 2000 roku, to bedziemy na wakacje na Marsa latac- hihihi, a tu mamy juz praktycznie 2012, a Mars nadal jak byl odlegly, tak i jest :) ........
Na Swieta upieklam po raz pierwszy makowiec, taki prawdziwy......zawijany.....wyszedl moze niezbyt idealny, ale w smaku genialny byl.....Skorzystalam z przepisu na strucle z ciasta krucho-drozdzowego zamieszczonego niedawno przez Komarke
Skladniki na 1 strucle:
- 250 g maki pszennej
- 25 g swiezych drozdzy
- 70 g cukru pudru
- 70 g zimnego masla
- 1 jajko
- 2 zoltka
- 1/4 szkl. kwasnej smietany
- 1 lyzeczka cukru waniliowego
- 1 lyzeczka skorki startej z cytryny
- szczypta soli
- 3 woreczki gotowej masy makowej (najlepiej oczywiscie samemu zrobic, ale jesli nie ma czasu lub ochoty, to mozna wykorzystac-jak ja gotowy produkt)
- 1/2 op. rodzynek
- 1/2 szkl. posiekanych mieszanych orzechow (laskowe, wloskie,migdaly)
- 2 lyzki posiekanej skorki pomaranczowej
- kilka kropel aromatu migdalowego (opcjonalnie)
Na ciasto mieszamy przesiana make z sola i siekamy razem z maslem. Drozdze rozetrzec z lyzka cukru i dodac je do maki razem z zoltkami, jakiem, smietana, cukrem waniliowym i skorka cytrynowa. Wszystkie skladniki szybko zagniesc razem na gladkie ciasto. Jesli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, to nalezy dodac troche wiecej maki, jesli zbyt geste- nalezy dodac odrobine smietany.
Uformowac z ciasta kule, owinaj w folie spozywcza i wlozyc na 30 minut do lodowki.
Nastepnie ciasto rozwalkowac na lekko opruszonej maka stolnicy na ksztalt prostokata (ok.30x40 cm) lub kwadratu (ok. 30x30 cm). Ciasto posmarowac roztrzepanym bialkiem i nalozyc mase makowa zostawiajac ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach, zwinac luzno ciasto w rulon, podwijajac brzegi do srodka.
Forme wylozyc papierem do pieczenia, wlozyc uformowana strucle i zostawic do wyrosniecia, nastepnie posmarowac wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i wlozyc do uprzednio nagrzanego do 180° piekarnika na ok. 50 minut (piec do suchego patyczka).
Wyjac, ostudzic i polukrowac lukrem zrobionym z cukru pudru z dodatkiem odrobiny soku cytrynowego. Posypac suchym makiem lub orzechami czy platkami migdalow.
Smacznego :)
22 komentarze:
Cudowne ciasto! U mnie też był makowiec, ale z innego przepisu. Twój wygląda przeeepysznie Gosiu. Uwielbiamy.
Dziękuję za życzenia i również życzę Ci Kochana wspaniałego Nowego Roku, wszystkiego co najlepsze, brak trosk, a dużo radości !:)
makowiec wygląda przecudnie! ja też w tym roku piekłam swój pierwszy makowiec i też pyszny był:)
Szczęśliwego Nowego Roku Gosiu!!
o tak makowiec przepiękny , oj piękny
a na Marsa chcesz Gosiu lecieć w tym roku?to niech się spełni *
buziaki
Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)
Piękna strucla no i posiadasz taką samą paterę jak Ja;)
Ps: Gosiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! ;*
Piekny makowiec! :)
Wszystkiego naj w Nowym Roku ;*
Gosiu! U mnie też będzie za chwilę strucla, ale orzechowa:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Serdecznie Cię pozdrawiam:)
Gosiu to życzyć Ci tego Marsa w takim razie? Dobrego Nowego Roku
Mimo że objadłam się swoim makowcem (wczoraj skończyliśmy) to ten działa na moje zmysły... zjadłabym:))
Gosiu, Tobie i Twojej Rodzinie życzę szczęścia, zdrowia i wszelkiej pomyślności:))
Wystarczy obejrzeć Odyseję Kosmiczną;)
Mnie koło 2000 najbardziej uderzyło, że będę człowiekiem z poprzedniego wieku :D
Pozdrawiam serdecznie!
Moze na Marsa leciec nie chcialam i nie chce,ale to mi tak do glowy przyszlo,jak pomysle, co sie wowczas myslalo.....
Dziekuje za przemile zyczenia :) :)
Jak się ogląda filmy z lat 80. to czasami jest pokazany świat 'przyszłości' w 2012... od tego Marsa ciekawsze są latające samochody ;)
Szczęśliwego i smacznego nowego roku! Pozdrawiam ciepło! :)
Swietny makowiec Gosiu. Jak bym byla twoim gosciem to od razu zjadlabym polowe :))
Wszystkiego co najlepsze i najpiekniejsze w Nowym Roku!
Usciski.
taaaak...latajace samochody tez byly-fakt -hihi
dziekuje za zyczenia i Majeczko-na makowca zapraszam-mam jeszcze calego z innego przepisu :) :)
Szczęścia i spełnienia marzeń w Nowym Roku!
A niech będzie odległy :)
Obyś Ty była blisko nas :)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Gosiu! Dużo radości z gotowania i pieczenia :-)
Makowiec jak makowiec, zawsze najlepszy na święta a Twój prezentuje się wybornie :) Wszystkiego dobrego Nowym Roku, niech spełni wszystkie marzenia, wnosząc radość w każdy nowy dzień :)
Pięknie wygląda ten makowiec
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Ja też piekłam na tegoroczne święta struclę z najnowszego przepisu Komarki...tyle, ze drozdzową :) Fajny blog Gosiu... już mam ochotę wyprobowac kilka z Twoich przepisow. Pozdrawiam ze Szczecina :)
Halo Gosiu! A gdzie to Pani zniknela? :) Wracaj natychmiast! :)))
Usciski.
dziekuje raz jeszcze i przepraszam,ze "chwilke" mnie nie bylo......ot...takie rozleniwienie poswiateczne :)
Prześlij komentarz