Ostatnie zabawy przepasowalam z roznych wzgledow,przewaznie osobistych :(.......mialam dosc ciezki okres i jakos nie mialam glowy do gotowania i zabawy,ale mysle,ze juz bylo i minelo i sie ciesze na nastepna miedzyblogowa zabawe w Orzechowy Tydzien :).
Mam szczera nadzieje,ze uda mi sie kilka propozycji zaprezentowac w tym tygodniu :)
Pierwsza propozycja jest quiche z dodatkiem orzechow,sama mnie pozytywnie zaskoczylo to polaczenie,musze przyznac,ze bardzo apetyczny wyszedl :)
Ja robilam go na duza blache,bo mamy gosci,ale skladniki podaje na normalna okragla forme do tarty.
Skladniki:
- paczka mrozonego ciasta francuskiego (porozdzielac i rozmrozic)
- paczka mrozonego szpinaku w lisciach (rozmrozic w garnku)
- 300g wedzonego boczku (pokroic w slupki)
- 150-200g fety (pokroic w kostke)
- 250g pieczarek(oczyscic,pokroic w grube plastry)
- 1 duza cukinia
- garsc pokruszonych wloskich orzechow
- 200-250 ml gestej smietany lub creme fraiche
- 2 jajka
- 1-2 lyzki swiezych ziol (moze byc mieszanka ziolowa lub tylko pietruszka)
- sol,pieprz,zabek czosnku,galka muszkatolowa
W miedzyczasie przygotowac szpinak,czyli poddusic go w garnku,zeby odparowal troche wode,dodac przecisniety przez praske czosnek,sol i pieprz,ostudzic.
Pokrojony w plaskie slupki boczek podsmazyc troche na patelni,pod koniec dodac pokrojone pieczarki,razem chwile poddusic,popieprzyc,odstawic,zeby troche ostyglo.
Zmiksowac jajka ze smietana,dodac ziola,sol,pieprz i galke muszkatolowa.
Na ciescie rozlozyc szpinak,na nim pokrojona w kostke fete,boczek z pieczarkami i zalac to masa jajeczno-smietanowa,na wierzchu poukladac pokrojona w cienkie plasterki cukinie i posypac wszystko orzechami.
Piec w nagrzanym do 180° ok.30 minut.
Smacznego :)
2 komentarze:
Gosiu przede wszystkim ciesze sie, ze czarne chmury juz za Toba :) Nie wiem jakim cudem ale Wasz blog zupelnie mi umknal, trzeba to naprawic;) A quiche wyglada smakowicie i przyznam, ze do szpinaku wloskich orzechow nie dodawalam, musze koniecznie sprobowac takie polaczenie!
Dzieki Elu :)-naprawde polecam,bo wyszlo pyszne polaczenie tego wszystkiego :)
Prześlij komentarz