Bardzo lubie i zupe pomidorowa i salatke Caprese, no i jak zobaczylam ten przepis w czasopismie "Meine Familie & ich",to musialam go natychmiast wyprobowac,bo to polaczenie smaku mozarelli,pomidorow i bazylii okraszone oliwa i octem balsamicznym zawsze mi bardzo smakowalo i te kombinacje lubie stosowac tez w polaczeniu na przyklad z miesem drobiowym, w postaci zupy jeszcze niegdy nie jadlam,ale jest ekstra,wiec na pewno nie bedzie to ostatni raz,kiedy ja zrobilam :)
Skladniki na 4 porcje:
- 1 spora cebula
- 2-3 zabki czosnku
- 5-6 lyzek oliwy
- 8-10 pomidorow
- 600 ml bulionu warzywnego
- sol,pieprz, ok.1 lyzeczki cukru
- 2 lyzki octu balsamicznego
- 8 kromek bagietki
- 250 g mozarelli
- peczek bazylii
- 150 g creme fraiche
Piekarnik nagrzac do ok.200° i w miedzyczasie posmarowac pozostala oliwa kromki bagietki,poukladac na nich pokrojona mozarelle,popieprzyc i ok.10 minut zapiekac w piekarniku.
Odlozyc pare listkow bazylii do dekoracji,reszte zmiksowac z creme fraiche,mozna doprawic sola i pieprzem.
Zupe serwowac z kleksem bazyliowej smietany,udekorowana listkiem bazylii i grzankami z mozarella.
Smacznego :)
Zupa jest zgloszona do Letniego Festiwalu Zupy
9 komentarzy:
To mnie zainteresowało, bo idealne będzie z czosnkowym pieczywem:)Pozdrawiam!
Ha, jaki fajny pomysł :)
nie uwierzysz ale identyczną (no dobra podobną) zupe jadłam dwa miesiace temu, tez z mozzarella i bazylią, sama na nia wpadlam, przegladajac zawartośc lodówki, jednak zdjęcie mi się nie podobało i nie umieściłam jej na blogu
Świetne połączenie, uwielbiam zupę pomidorową we wszystkich odmianach i zjem wszystko, co zawiera rozpuszczoną mozzarellę, więc muszę kiedyś spróbować.
jakie to fajne, bardzo mi sie podoba taki pomyslunek:))
Mm.. pomidorki i sos mm..
Rewelacyjny przepis!
- Szarlotku - oj,z czosnkowym tez pycha bedzie :)
-Aniu - a jaki pyszna...... :)
- Aga - dlaczego mam nie uwierzyc,w koncu prowadzisz blog Eksperymentalnie....:)
- Karolina - polecam,polecam :)
- Viridianko - dzieki :)
- Olciaky - to zupka,a nie sosik,ale i sos mozna z tych produktow super przyrzadzic :)
- Agata - dzieki :)
Wygląda pysznie. Uwielbiam caprese.
Prześlij komentarz