niedziela, 26 lipca 2009

Pomidorowy krem "Caprese"



Bardzo lubie i zupe pomidorowa i salatke Caprese, no i jak zobaczylam ten przepis w czasopismie "Meine Familie & ich",to musialam go natychmiast wyprobowac,bo to polaczenie smaku mozarelli,pomidorow i bazylii okraszone oliwa i octem balsamicznym zawsze mi bardzo smakowalo i te kombinacje lubie stosowac tez w polaczeniu na przyklad z miesem drobiowym, w postaci zupy jeszcze niegdy nie jadlam,ale jest ekstra,wiec na pewno nie bedzie to ostatni raz,kiedy ja zrobilam :)

Skladniki na 4 porcje:
  • 1 spora cebula
  • 2-3 zabki czosnku
  • 5-6 lyzek oliwy
  • 8-10 pomidorow
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sol,pieprz, ok.1 lyzeczki cukru
  • 2 lyzki octu balsamicznego
  • 8 kromek bagietki
  • 250 g mozarelli
  • peczek bazylii
  • 150 g creme fraiche
Cebule i czosnek obrac,pokroic i poddusic na 3 lyzkach oliwy,nastepnie dolac bulion i dodac obrane i pokrojone pomidory,doprawic sola,pieprzem,cukrem i octem,gotowac 15-20 minut,nastepnie zmiksowac i przetrzec przez sitko.
Piekarnik nagrzac do ok.200° i w miedzyczasie posmarowac pozostala oliwa kromki bagietki,poukladac na nich pokrojona mozarelle,popieprzyc i ok.10 minut zapiekac w piekarniku.
Odlozyc pare listkow bazylii do dekoracji,reszte zmiksowac z creme fraiche,mozna doprawic sola i pieprzem.
Zupe serwowac z kleksem bazyliowej smietany,udekorowana listkiem bazylii i grzankami z mozarella.

Smacznego :)
Zupa jest zgloszona do Letniego Festiwalu Zupy

9 komentarzy:

szarlotek pisze...

To mnie zainteresowało, bo idealne będzie z czosnkowym pieczywem:)Pozdrawiam!

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Ha, jaki fajny pomysł :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

nie uwierzysz ale identyczną (no dobra podobną) zupe jadłam dwa miesiace temu, tez z mozzarella i bazylią, sama na nia wpadlam, przegladajac zawartośc lodówki, jednak zdjęcie mi się nie podobało i nie umieściłam jej na blogu

karoLina pisze...

Świetne połączenie, uwielbiam zupę pomidorową we wszystkich odmianach i zjem wszystko, co zawiera rozpuszczoną mozzarellę, więc muszę kiedyś spróbować.

viridianka pisze...

jakie to fajne, bardzo mi sie podoba taki pomyslunek:))

Waniliowa Chmurka pisze...

Mm.. pomidorki i sos mm..

Agata pisze...

Rewelacyjny przepis!

Gosia pisze...

- Szarlotku - oj,z czosnkowym tez pycha bedzie :)

-Aniu - a jaki pyszna...... :)

- Aga - dlaczego mam nie uwierzyc,w koncu prowadzisz blog Eksperymentalnie....:)

- Karolina - polecam,polecam :)

- Viridianko - dzieki :)

- Olciaky - to zupka,a nie sosik,ale i sos mozna z tych produktow super przyrzadzic :)

- Agata - dzieki :)

Cytryna pisze...

Wygląda pysznie. Uwielbiam caprese.