..........czyli duszone ogorki-jest to bardzo popularne w Niemczech danie zrobione z ogorkow,na ktore w Polsce mowi sie nasienne i w zasadzie chyba wiecej niz na pikle sie nie nadaja.
Tutaj sie je kroi w gruba kostke i dusi z przyprawami jako dodatek do drugiego dania czy jako jeden ze skladnikow potrawy jednogarnkowej - ja proponuje je nadziewane miesem.
Od paru lat je tak przyrzadzam,po tym,jak mnie znajoma na obiad tym uraczyla i w ciagu lata serwuje rodzinie te potrawe pare razy,bo tez im do gustu przypadlo.
Bardzo mi odpowiada zdecydowany smak i zapach ogorka,ponadto to,ze sporo koperku sie tutaj uzywa czyni te danie bardzo letnim i raczej lekkim.
Skladniki na 4 osoby:
- 2 spore ogorki
- 500 g mielonego mieszanego miesa
- 1 jajko
- 1 zabek czosnku
- 1/2 czerwonaj papryki
- 1/2 lyzeczki pieprzu Cayenne
- sol,pieprz,maggie w plynie lub sos worchester
- peczek koperku
- oliwa do smazenia
Mieso wymieszac w misce z jajkiem,posiekanym koperkiem,przyprawami,przecisnietym przez praske czosnkiem i drobno pokrojona papryka,napelnic miesna masa polowki ogorkow "z czubkiem",przykryc druga polowa i dosc ciasno obwiazac kuchennym sznurkiem.
Porzadnie je obsmazyc ze wszystkich stron na patelni,podlac woda,przykryc i dusic ok.20-30 minut,ale nie dluzej,bo sie ogorki rozwala,nastepnie je wyjac na talerz i z pozostalego po smazeniu plynu zrobic sos (ja dodalam przecier pomidorowy,creme fraiche i zagescilam zageszczaczem) ,najlepiej smakuje podane z ryzem.
Smacznego :)
12 komentarzy:
Nigdy nie faszerowałam ogórków:) być może dlatego, że gdy je jem, to potem choruję:( ale to dobry pomysł i chętnie zrobię goszcząc u siebie rodzinkę :)Napatrzę się jak jedzą i będę szczęśliwa:))))
bardzo pysznie to wygląda!
chętnie wykorzystam tak przerośnięte ogórki :-)
no to musi mieć ciekawy smak :)
Kurczę, ciekawy pomysł :)! O nadziewanych ogórkach jeszcze nie słyszałam!
Bardzo fajnie i apetycznie wyglądają te przypieczone ogórki na patelni :) a za mną "chodzą" ostatnio nadziewane kabaczki.... :)
- Szarlotku - a czemu chorujesz??? bo przewaznie ma sie problemy po zjedzeniu pestek ogorka,ktorych sie tu nie spozywa,wiec moze mozesz sprobowac
- Asiejko - no,wlasnie,jest to dobry sposob na te przerosniete ogoraski :)
- Mietowko - ciekawy naprawde :)
- Olalala - polecam -naprawde :)
- Adda - dziekuje :) ja znowu jadam cukinie nadziewane i ogorki i papryke,ale kabaczkow jeszcze nie....:)
W życiu czegoś podobnego nie widziałam i nie jadłam:P
Ojej, to ogórek? :) MYslalam, ze kabaczek. Znam smak ciepłych ogórków, sa b. dobre.
- Olciaky - to polecam raz kiedys sprobowac :)
- Aniu - a ja kabaczkow nie jadlam jeszcze w ten sposob robionych,tez to musze nadrobic :)
Ciekawa jestem jak to smakuje:)
Ale jaja! Nigdy nie myślałem o ogórkach w ten sposób. To musi być rewelacyjnie delikatne letnie danko. Aż ślinka leci.
Bardzo ciekawy przepis na faszerowanego ogórka,w Lidlu kupiłam cukinię i robię właśnie w taki sposób.
Prześlij komentarz