Nie tak dawno dostalam od przyjaciolki napoczeta dynie Hokkaido, sama jeszcze nie myslalam o kupowaniu dyni w srodku lata praktycznie (robilam je pare tygodni temu) , ale prezentu nie odrzucilam oczywiscie :) Jej rodzince nie posmakowala jednak i pomyslala o mnie- dobrze zrobila , bo dynie moge jesc codziennie i nigdy nie mam dosc na przyklad dyniowych gnocci z szalwiowym maselkiem.......mniam.......
Poszukalam czegos nowego tym razem i wybor padl na lekko azjatyckie klimaty, choc z nich tylko ciasto wan-tan tak naprawde azjatyckie jest :) a calosc........hmmm......czy azjatycka to nie wiem, ale na pewno bardzo smaczna :)
Skladniki na 4 porcje:
- 20- 25 platkow ciasta Wan-Tan (do kupienia mrozone w sklepach azjatyckich-mam nadzieje,ze w Polsce rowniez)
- 200 g dyni (u mnie Hokkaido)
- 150 g serka Ricotta
- 2 szalotki
- 1-2 zabki czosnku
- 4-5 galazek natki pietruszki
- 1-2 lyzki masla
- 1 zoltko
- sol, pieprz, galka muszkatolowa
Platki ciasta Wan-Tan zostawic do rozmrozenia.
Szalotki obrac i drobno posiekac, dynie pokroic w kosteczke, rozgrzac na patelni maslo i poddusic na nim cebulki, dynie i przecisniety przez praske czosnek (ok.5-8 minut), przyprawic dosc dobrze sola, pieprzem i galka, zostawic do wystygniecia. Nastepnie wymieszac z ricotta, zoltkiem i posiekana natka.
Na ciasto nakladac po 1 lyzce nadzienia, posmarowac brzegi woda i dobrze razem sciasnac formujac woreczek, nalezy przy tym uwazac, zeby nie zostalo powietrze w srodku.
Zagotowac w garnku osolona wode, gdy sie zacznie gotowac wrzucic polowe pierozkow wraz ze szklanka zimnej wody, gdy woda sie ponownie zagotuje i Wan-Tan wyplyna na wierzch mozna je zaraz wyjmowac lyzka cedzakowa, tak samo ugotowac pozostale.
Podawac z pesto i zielona salata.
Smacznego :)
Zrodlo: "Essen & trinken"
Skoro sie juz dyniowy sezon powoli zaczyna, chcialabym rowniez polecic kilka wczesniejszych dyniowych propozycji :)
Gnocci dyniowe z maslem szalwiowym
Muszle makaronowe z dynia
Quiche z dynia i serem Roquefort
Odwracane ciasto z dynia, zurawina i orzechami
Mam nadzieje , ze i w tym roku Bea bedzie organizowala Festiwal Dyni, wiec bedzie na pewno mozliwosc do wyprobowania starych i wyszukania nowych przepisow z dynia w roli glownej :)
25 komentarzy:
o matko ależ one apetycznie wyglądają...;)
nie wiem czy te ciasto jest u nas dostępne, ale z pewnością to sprawdzę, bo danie wygląda cudnie :)
Ha, u mnie też dzisiaj trochę azjatycko. Zaintrygowałaś mnie tym ciastem, muszę sprawdzić czy jest do kupienia we Francji. Wygląda bardzo apetycznie!
Świetnie wygladają, nie robilam z takim ciastem jeszcze nic... a jak z dynią to na pewno pyszne:)
pozdrawiam!
Ale masz tu dziś pyszności!
O! ja też lubię takie prezenty! :)
To ciasto wciąż przede mną
Jejku,jakie piękne!
Wspaniale się prezentują, a że pyszne to na pewno:)
Pozdrowienia:*
Szukałam właśnie przepisów na dynię no i proszę - mam, i to ile! Dzięki :)
oj dobrze, że przypomniałaś mi o Festiwalu Dyni, bo w tym przedmaturalnym letargu na pewno bym o nim zapomniała- i patrz, przypomniał mi się od razu Dzień Chleba;)))
Buziaki, Gosiu pyszności narobiłaś:*
Ty chcesz do mnie na obiad wpaść??? z takim jak Twój? możemy się wymienić, ja do Ciebie Ty do mnie ;)
Gosiu, jak cudownie, mi właśnie dyńki rosną w siłę ;-) Mi z kolei drożdżowe kojarzy się z moją Babcią, która robiła bułeczki z wiśniami będące dla mnie wciąż niedoścignionym wzorem. Sekretu już nie poznam, a niestety nikt nie zapisał przepisu, więc pewnie przepadł na wieki...
To zdjęcie z nadzieniem jest cudowne. Uwielbiam dynie, ale jeszcze nie rozpoczęłam sezonu. Bardzo podoba mi się Twój przepis.
Gosiu, wyglądają niczym prosto spod rąk kucharza kuchni orientalnej :) bądź z siebie dumna!! są wspaniałe :) ciekawe czy takie ciasto znajdziemy w pl... a tę dynię mam od tygodnia w lodówce i przymierzam się do jej wykorzystania :) pozdrawiam Cię serdecznie!
Ale cudnie wyglądają,jak ulepione z modeliny! Śliczne są :)
Te urocze,malutkie paczuszki bardzo zachęcająco wyglądają;)już sobie wyobrażam ich smak z bazyliowym pesto;d
za każdym razem kiedy się wybieram do Chińczyków mam zamiar kupic ciasto na wan tany i ZAWSZE zapominam (listy nie pomagają, gubię je), narobiłaś mi ogromnego na nie apetytu i zrobiłam się głodna!
Ja równiez często korzystam z gotowych krążków z ciasta pierogowego (co kraj to się inaczej nazywają, u mnie to won ton :-), bo pomagają zaoszczędzic mnóstwo czasu. Świetny wynalazek!
Jakie cudowne, tylko chyba z ciastem będzie problem..
Mniam , mniam , Gosia zostało coś? chętnie przygarnę :D
Gosiu! To jest absolutnie zniewalające! Najpiękniejszy początek sezonu dyniowego jaki widziałam!
Pozdrawiam i zatapiam się w marzeniach o takim posiłku:)
izaa dziekuje :)
magda dzieki, a powoli juz w Polsce tez juz coraz wiecej rzeczy dostepnych jest, wiec moze a nuz i to ....
asix dziekjue :) a we Francji na pewno je dostaniesz.....
kass polecam przy okazji, jak bedziesz miala :)
Kamila, Majanko dziekuje :)
Oczko no,nie??fajne sa takie prezenciki :)
Arven nie ma za co, zagladaj czesciej, bo beda na pewno prze cala jesien sie dyniowe smakolyki przewijac :)
Olcik hmmmmm,a moze ja bym wziela raz udzial w Dniu Chleba???
dziekuje :)
aga no, dawaj....pomieniamy ... :)
Kubelku a moze sprobuj odtworzyc ten smak....wiesz,jaka bedziesz miala satysfakcje, gdy Ci sie to uda??? tylko troche cierpliwosci :)
lo dziekuje :)znajac Cie, to sie zaczna pojawiac dyniowe smakowitosci jedna za druga u Ciebie :)
Kasiu dziekuje :)wierz mi,ze one same sie tak w zasadzie "ukladaja" :)sprobuj przy okazji :)
Kuchareczko, Monisiu dziekuje slicznie :)
nobleva hihihi, mam podobnie,ale ostatnio zakupilam kilka paczek i mam zapasik w zamrazarce :)
Bee zgadzam sie w zupelnosci z Toba, w oka mgnieniu przy ich pomocy sa w razie czego gotowe pyszne pierozki :)
Beatko dziekuje :) i rozejrzyj sie mimo wszystko, bo warto :)
margot zapraszam :)jakby zabraklo, szybko zrobimy nowych :)
Anno-Mario dziekuje slicznie :) :)
o tak z ciastem to będzie u nas problem ale pierożki wyglądają wspaniale :) pozdrawiam
dziekuje :) w sumie szkoda,ze jeszcze go nie ma w polskich sklepach azjatyckich
Teraz to mój jęzor się zamlasze od patrzenia na to cudeńko:) Mega apetyczne zdjęcia !
dzieki Szarlotku :)
Prześlij komentarz