Wprawdzie dzisiaj juz jest sroda,ale w niedziele ugotowalam obiadek,ktory w calosci chcialam wlaczyc jako moja propozycje do zabawy kulinarnej Gotujemy po polsku nad ktora patronat objal serwis zPierwszegotloczenia.pl .
W sumie w glowie mialam sporo planow kulinarnych na ten tydzien,ale jak to czesto bywa, los pokrzyzowal troche te plany,bo duzo pracy mam w firmie i co sie z tym wiaze mniej czasu na przyjemnosci ,do ktorych zaliczam oczywiscie przebywanie w towarzystwie moich garow,przepisow,przypraw itp......
Krolik duszony z prawdziwkami
- czesci krolika
- ok. 100 g suszonych prawdziwkow
- 1 duza cebula
- 3-4 zabki czosnku
- 2-3 lyzki soku z cytryny
- przyprawy:lisc laurowy,ziele angielskie,ziarna jalowca,sol,pieprz
- 500- 600 ml bulionu warzywnego
- kubek (200 ml) gestej kwasnej smietany
- oliwa do smazenia
Pod koniec duszenia wymieszac kilka lyzek wywaru z duszacej sie potrawy ze smietana i wlac z powrotem do garnka,ewentualnie mozna zagescic maka ziemniaczana rozrobiona z zimna woda.
Podawac np. z kluskami slaskimi i surowka z czerwonej kapusty.
Kluski slaskie:
Robie niestety zawsze "na oko",ale proporcje mozna zawsze wygodnie odmierzyc sobie w misce po prostu,czyli:
- ziemniaki (obrac i ugotowac w osolonej wodzie)
- maka ziemniaczana
- 1-2 jajka
Surowka z czerwonej kapusty:
- 1/2 glowki czerwonej kapusty dosc drobno poszatkowac
- 1 nieduza cebula (drobno pokroic w kosteczke)
- sol,pieprz,sok cytrynowy i cukier do doprawienia
- olej np. z pestek winogron
- ocet lub cytryna(do skropienia kapusty)
Smacznego :)
11 komentarzy:
Gosiu, jakie pyszności! Królika wieki nie jadłam a z grzybkami- nigdy. Na kluski dałaś dobry przepis - tak się właśnie robi. I modra kapusta do tego, mniam, mniam :)
Aż zgłodniałam, taki królik z grzybkami musi byc bardzo smaczny :) Z kluseczkami i surowka. Miodzio!
To wyjątkowe danie, które lubimy ale w trochę innej konfiguracji :)
Wow, piękny obiad! :)))
Dwie porcje modrej i dwie porcje klusków :) poproszę.
Piękny, porządny domowy obiad.
Buziaki
M.
Ale mialas pyszny obiadek Gosiu :) Kluski slaskie i czerwona kapusta to cos dla mojego M. :)))
-Grazynko- dziekuje :) krolika tez zbyt czesto nie jadamy,jest to raczej odswietne u nas jedzonko :)
-Aga- dzieki,pyszne bylo,tylko sie szybko skonczylo :) :)
-Szarlotku- a w jakiej konfiguracji Wy lubicie???
-Majanko- dziekuje :)
-Moniko- dziekuje i zapraszam :) :)
-Maju- dzieki :) a Ty nie lubisz klusek i czerwonej kapustki??
Jak ja dawno nie jadłam mięsa króliczego, pamiętam dawniej, że bardzo mi smakowało... Niezwykle smakowity obiadek:)Pozdrawiam.
Kluuuuuuchy! ;)))
Z chęcią bym spróbowała;)
Tymbardziej ,że królika bym zjadła:)
mam na niego ochotę,bo jeszcze w życiu nie jadłam*
Prześlij komentarz