środa, 11 listopada 2009

Comber kroliczy z prawdziwkami


Wprawdzie dzisiaj juz jest sroda,ale w niedziele ugotowalam obiadek,ktory w calosci chcialam wlaczyc jako moja propozycje do zabawy kulinarnej Gotujemy po polsku nad ktora patronat objal serwis zPierwszegotloczenia.pl .
W sumie w glowie mialam sporo planow kulinarnych na ten tydzien,ale jak to czesto bywa, los pokrzyzowal troche te plany,bo duzo pracy mam w firmie i co sie z tym wiaze mniej czasu na przyjemnosci ,do ktorych zaliczam oczywiscie przebywanie w towarzystwie moich garow,przepisow,przypraw itp......


Krolik duszony z prawdziwkami

  • czesci krolika
  • ok. 100 g suszonych prawdziwkow
  • 1 duza cebula
  • 3-4 zabki czosnku
  • 2-3 lyzki soku z cytryny
  • przyprawy:lisc laurowy,ziele angielskie,ziarna jalowca,sol,pieprz
  • 500- 600 ml bulionu warzywnego
  • kubek (200 ml) gestej kwasnej smietany
  • oliwa do smazenia
Krolika umyc,osuszyc i obsmazyc na rumiano na oliwie,nastepnie podlac bulionem ,dodac przyprawy,przecisniety przez praske czosnek,pokrojona cebulke,sok z cytryny,wczesniej namoczone grzyby wraz z wywarem i dusic do miekkosci.
Pod koniec duszenia wymieszac kilka lyzek wywaru z duszacej sie potrawy ze smietana i wlac z powrotem do garnka,ewentualnie mozna zagescic maka ziemniaczana rozrobiona z zimna woda.
Podawac np. z kluskami slaskimi i surowka z czerwonej kapusty.



Kluski slaskie:
Robie niestety zawsze "na oko",ale proporcje mozna zawsze wygodnie odmierzyc sobie w misce po prostu,czyli:
  • ziemniaki (obrac i ugotowac w osolonej wodzie)
  • maka ziemniaczana
  • 1-2 jajka
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzic i przecisnac przez praske lub zmielic,wlozyc do miski,wyrownac powierzchnie i podzielic calosc na 4 czesci,wyjac 1/4 czesc ziemniakow i w to miejsce wsypac make ziemniaczana,wyrownac i dodac wyjete ziemniaki,jajka i razem wyrobic na gladkie ciasto,formowac z niego kulki,lekko splaszczyc i zrobic palcem wglebienie.Gotowac w osolonym wrzatku ok.3 minuty od wyplyniecia.



Surowka z czerwonej kapusty:

  • 1/2 glowki czerwonej kapusty dosc drobno poszatkowac
  • 1 nieduza cebula (drobno pokroic w kosteczke)
  • sol,pieprz,sok cytrynowy i cukier do doprawienia
  • olej np. z pestek winogron
  • ocet lub cytryna(do skropienia kapusty)
Poszatkowana kapuste zblanszowac we wrzatku 5-7 minut,odcedzic i natychmiast skropic octem lub cytryna ,aby uzyskac czerwony kolor,ostudzic,dodac pokrojona cebulke,olej i przyprawic sola,pieprzem,sokiem cytrynowym i cukrem,wymieszac i schlodzic.


Smacznego :)

11 komentarzy:

grazyna pisze...

Gosiu, jakie pyszności! Królika wieki nie jadłam a z grzybkami- nigdy. Na kluski dałaś dobry przepis - tak się właśnie robi. I modra kapusta do tego, mniam, mniam :)

Aga z Zapiecka pisze...

Aż zgłodniałam, taki królik z grzybkami musi byc bardzo smaczny :) Z kluseczkami i surowka. Miodzio!

szarlotek pisze...

To wyjątkowe danie, które lubimy ale w trochę innej konfiguracji :)

majana pisze...

Wow, piękny obiad! :)))

Monika. L pisze...

Dwie porcje modrej i dwie porcje klusków :) poproszę.
Piękny, porządny domowy obiad.
Buziaki
M.

majka pisze...

Ale mialas pyszny obiadek Gosiu :) Kluski slaskie i czerwona kapusta to cos dla mojego M. :)))

Gosia pisze...

-Grazynko- dziekuje :) krolika tez zbyt czesto nie jadamy,jest to raczej odswietne u nas jedzonko :)

-Aga- dzieki,pyszne bylo,tylko sie szybko skonczylo :) :)

-Szarlotku- a w jakiej konfiguracji Wy lubicie???

-Majanko- dziekuje :)

-Moniko- dziekuje i zapraszam :) :)

-Maju- dzieki :) a Ty nie lubisz klusek i czerwonej kapustki??

kuchareczka58 pisze...

Jak ja dawno nie jadłam mięsa króliczego, pamiętam dawniej, że bardzo mi smakowało... Niezwykle smakowity obiadek:)Pozdrawiam.

Ania vel Vespertine pisze...

Kluuuuuuchy! ;)))

Olciaky pisze...

Z chęcią bym spróbowała;)
Tymbardziej ,że królika bym zjadła:)

Olciaky pisze...

mam na niego ochotę,bo jeszcze w życiu nie jadłam*