poniedziałek, 10 sierpnia 2009

Ciasto z czerwonymi porzeczkami



Mialam ochote na jakies ciasto z porzeczkami i wybor padl na akurat na te pyszne letnie ciasto z beza i czerwonymi pysznymi porzeczkami, Agata znalazla ten przepis na blogu Edysi i nieco zmodyfikowala, ja przejelam te modyfikacje rowniez u siebie,musze powiedziec,ze ciasto jest przepyszne,kwaskowe -w sam raz dla mnie,a dla mojego meza ze sporym dodatkiem bitej smietany jest tez super :)

Składniki:

  • 3 zoltka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 3 czubate lyzki masla (stopic,ostudzic)
  • 5 lyzek mleka
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 bialka
  • 4 lyzki cukru pudru
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • szczypta soli
Zoltka utrzec z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy przesiac oba rodzaje maki z proszkiem, wymieszac,dodac maslo oraz mleko. Ciasto wylozyc do natluszczonej formy (najlepiej zrobic to natluszczonymi dłonmi). Spod podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.
Ubic na sztywno piane z cukrem,wymieszac z porzeczkami i sokiem cytrynowym. Wyłozyc na podpieczone ciasto. Ponownie wstawic do piekarnika, piec do momentu, gdy wierzch bezy stanie sie ciemnozloty (ok.30 minut)- moje troszke wiecej kolorku dostalo niz powinno,ale w smaku nadal swietne :)

Smacznego :)

6 komentarzy:

majka pisze...

Sliczne :) Uwielbiam smak ciasta z porzeczkami. Chetnie zjadlabym kawaleczek :)

szarlotek pisze...

Bardzo apetyczne :) Normalnie się złoszczę, że u mnie już jest po porzeczkach ... Uwielbiam ten słodko-kwaśny smak :)

kasiaaaa24 pisze...

Gosiu ciasto wygląda obłędnie! Ale ja już od dawna nie widuję porzeczek :( Obłędne ciasto, aż ślinka kap, kap...

Gosi@ pisze...

- Majka - zapraszam,jeszcze sie zalapiesz :))

- Szarlotku - dzieki :) u nas porzeczek sporo jest,moze jakas dziwna odmiana,bo niesamowicie dlugie te galazki byly-nietypowe

- Kasiu - dziekuje - korzystam jeszcze ,poki sa u nas,jeszcze sie na muffinki czaje z porzeczkami :)

adda73 pisze...

Ostatnio chodzą za mną czerwone porzeczki i na widok Twojego ciasta, aż mi ślinka cieknie :)
Na pewno wkrótce upiekę coś z tymi owocami :)))

Gosi@ pisze...

- Adda - jest bardzo smaczne-polecam :)