Mialam ochote na jakies ciasto z porzeczkami i wybor padl na akurat na te pyszne letnie ciasto z beza i czerwonymi pysznymi porzeczkami, Agata znalazla ten przepis na blogu Edysi i nieco zmodyfikowala, ja przejelam te modyfikacje rowniez u siebie,musze powiedziec,ze ciasto jest przepyszne,kwaskowe -w sam raz dla mnie,a dla mojego meza ze sporym dodatkiem bitej smietany jest tez super :)
Składniki:
- 3 zoltka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 1/2 szklanki maki pszennej
- 3 lyzki maki ziemniaczanej
- 3 czubate lyzki masla (stopic,ostudzic)
- 5 lyzek mleka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 bialka
- 4 lyzki cukru pudru
- 1 lyzka soku z cytryny
- 300 g czerwonych porzeczek
- szczypta soli
Ubic na sztywno piane z cukrem,wymieszac z porzeczkami i sokiem cytrynowym. Wyłozyc na podpieczone ciasto. Ponownie wstawic do piekarnika, piec do momentu, gdy wierzch bezy stanie sie ciemnozloty (ok.30 minut)- moje troszke wiecej kolorku dostalo niz powinno,ale w smaku nadal swietne :)
Smacznego :)
6 komentarzy:
Sliczne :) Uwielbiam smak ciasta z porzeczkami. Chetnie zjadlabym kawaleczek :)
Bardzo apetyczne :) Normalnie się złoszczę, że u mnie już jest po porzeczkach ... Uwielbiam ten słodko-kwaśny smak :)
Gosiu ciasto wygląda obłędnie! Ale ja już od dawna nie widuję porzeczek :( Obłędne ciasto, aż ślinka kap, kap...
- Majka - zapraszam,jeszcze sie zalapiesz :))
- Szarlotku - dzieki :) u nas porzeczek sporo jest,moze jakas dziwna odmiana,bo niesamowicie dlugie te galazki byly-nietypowe
- Kasiu - dziekuje - korzystam jeszcze ,poki sa u nas,jeszcze sie na muffinki czaje z porzeczkami :)
Ostatnio chodzą za mną czerwone porzeczki i na widok Twojego ciasta, aż mi ślinka cieknie :)
Na pewno wkrótce upiekę coś z tymi owocami :)))
- Adda - jest bardzo smaczne-polecam :)
Prześlij komentarz